Krémová brokolicová polévka

Krémová brokolicová polévkaBrokolice, která je druhem kapusty a příbuzná květáku, se dá konzumovat syrová, dušená, vařená, smažení i pečená. Je velmi bohatá na vitamín C, provitamín A, vitamín B1, kyselinu listovou, vitamín B2 a z minerálních látek jsou to: draslík, síra, fosfor, vápník. Nechybí ani vláknina a proto se jedná o velice zdravou potravinu, která by neměla chybět v našem jídelníčku. Osobně mám ráda velmi jednoduché recepty, které jsou jednak chutné, ale také zdravé. Přesně takový bude i dnešní recept na polévku, která zasytí i zahřeje a dodá výše popsané živiny.

Potřebné ingredience

  • Brokolice
  • Muškátový oříšek mletý
  • Sůl, pepř
  • Smetana nebo mléko
  • Lžička másla

Postup přípravy

Omytou a na růžičky rozdělenou brokolici si dáme do osolené vody na chvíli povařit. Hned, jak začne vařit, stáhneme z ohně, a necháme stát v horké vodě zhruba 10 minut. Poté slijeme vodu, ale trochu tohoto vývaru si necháme pro případ, že budeme chtít polévku rozředit.  Brokolici vložíme do mixéru, kde přilijeme mléko nebo smetanu, sůl i pepř a muškátový oříšek. Vše společně rozmixujeme, pokud chceme polévku trochu řidší, dolijeme vývarem, ve kterém jsme brokolici uvařili. Já volím spíš hustší a krémovější variantu, která skutečně zasytí. Takto rozmixovanou krémovou směs dáme do kastrůlku a prohřejme na požadovanou teplotu a přimícháme lžíci másla. Popřípadě ohřejeme rovnou celý talířek v mikrovlnné troubě.

Před podáváním můžeme pro zpestření chutě i vzhledu posypat mletými oříšky a ozdobit třeba bazalkou. Věřím, že polévka vám zachutná a bude patřit mezi vaše oblíbené.

Fotografie publikována se svolením tiramisustudio Photography/FreeDigitalPhotos.net

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.