Kdo by neznal česnekovou polévku zvanou česnečka? Někdo jí miluje tak akorát a jiný ostrou, jako břitvu. Česnek nejenže patří mezi přírodní antibiotika, ale také jde o celosvětově známé koření, bez kterého se v kuchyni neobejdeme. Česnek se hodí jak do polévek, omáček, salátu, ochucení masa i zeleninových směsí. Česnek je bohatým zdrojem vitamínu A, B, C, selenu, vápníku a jódu. Další látky, které v sobě česnek ukrývá, jsou flavonoidy, lutamypeptidy, polysacharidy, lektiny a ještě další zdraví prospěšné látky. Pomáhá zvýšit obranyschopnost organismu, pomáhá při špatném trávení, ničí parazity ve střevech, používá se jako antiseptikum, antibiotikum a pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Prospívá nejen srdci, ale i cévám. Dnes vám přinášíme recept na krémovou česnekovou polévku, která přijde vhod nejen chatařům, pro zahřátí. Vhodná je i k slavnostnímu obědu.
Potřebné ingredience
- 30ml oleje
- 2 pórky
- 7ks česnekových stroužků
- Brambory
- Zeleninový vývar (můžete použít bujón)
- 125ml bílého vína
- 1ks bobkového listu
- 125ml smetany
- Sůl a pepř
- Čerstvá nebo sušená sekaná pažitka
Postup přípravy
V kastrůlku rozpálíme olej a podusíme do měkka pórky. Na plátečky nakrájený česnek přidáme k pórku a opékáme dvě minuty. Nyní přidáme na kostičky pokrájené brambory a celou směs mícháme, aby se nepřichytla ke dnu rozpáleného kastrůlku. Zhruba po desíti minutách přilijeme zeleninový vývar a bílé víno. Vhodíme bobkový list a přivedeme do varu. Bobkový list pak vytáhneme a dochutíme solí a pepřem. Opatrně přimícháme smetanu a až se celý obsah dostatečně prohřeje tak rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Můžete celou směs nalít i do mixéru, popřípadě pak znovu krémovou konzistenci ohřát, abyste podávali skutečně horkou polévku, která zahřeje. Na talíři posypeme pažitkou a podáváme s opečeným chlebem nakrájeným na kostičky.
Fotografie publikována se svolením nuchylee Photography/FreeDigitalPhotos.net
Komentáře