Tropický plod mango je lahodný a zdravý. Pradědeček mangovníku je starý téměř 30 miliónů let, to si lze jen těžko představit. Je bohatým zdrojem vitamínů A, C, beta karotenu, vlákniny a draslíku. Jeho plody mohou být různých velikostí, tvarů i barev. Mimo to má mango pozitivní účinky na zrak, preventivně působí proti infekcím, uklidňuje a dodává sílu při stresech.
Pravidelná konzumace podpoří zdraví pokožky
Pravidelná konzumace manga pomáhá udržet pokožku v dobrém stavu. Mango obsahuje až 16 druhů karotenoidů, které jsou důležité právě pro tvorbu vitamínů A. Ten je nepostradatelný pro tvorbu epitelových tkání. Jeho nedostatek způsobuje vysychání pokožky a tvoří se na ní šupiny. Karotenoidy jsou velmi účinné antioxidanty, jelikož neutralizují volné radikály – molekuly, které jsou zodpovědné za buněčné stárnutí. Zvýšený příjem manga se doporučuje hlavně u ekzémů, a zánětlivém kožním onemocnění. Také při předčasném stárnutí pokožky. Je bohaté na draslík, ale chudé na sodík. Pomáhá korigovat vysoký krevní tlak. Má močopudné účinky. Z tohoto zdraví prospěšného ovoce se dá připravit nespočet vynikajících pokrmů. My si dnes prozradíme, jak na chutný, zdravý mango puding v kombinaci s banánem a mandlovým mlékem.
Potřebné ingredience
- Mango
- Banán
- Mandlové mléko
- Vanilkový lusk – nemusí však být
Postup přípravy
Mango a banán vložíme do mixéru a přilijeme trochu mandlového mléka. Toho nedáváme moc, aby konzistence nebyla příliš řídká. Pokud máme vanilkový lusk, vložíme i půlku lusku, ale nemusí nutně být. Jeho přínosem je jemnější a vanilková chuť. Rozmixujeme a vložíme do mističek a během pěti minut máme zdravý, nevařený puding na snídani či dopolední svačinku. Mandlové mléko je nejlépe použít z domácí výroby, ale může být i kupované.
Fotografie: mango pudding Author:stu_spivack licencována pod CC BY 2.0./ www.flickr.com
Komentáře