Mechový dort má krásně zelenou barvičku, díky přítomnosti špenátu. Je také často označován jako jarní dort. Osobně mám velmi ráda moučníky, kde se přidává zelenina, jako je právě špenát, ale i mrkev, cuketa nebo červená řepa. Zvýší se tím nutriční hodnota zákusku a doplníte zdravým a nenásilným způsobem vlákninu. Když už mlsat, tak aspoň zdravě, aby z toho mělo tělo nějaký bonus.
Použité ingredience
- 4 vajíčka
- 4 polévkové lžíce Xylitolu
- 130 g mraženého a rozmixovaného baby špenátu (můžete použít i čerstvý, ale menší množství)
- 3 polévkové lžíce vanilkové esence (nebo použijte vanilkový cukr – volba je na vás)
- 70 g kokosové mouky
- 70 g pohankvé mouky
- 40 g kokosový olej (roztopený)
- Lžička jedlé sody nebo prášek do pečiva
- Kokosové mléko nebo jiné podle potřeby / hustoty těsta
Postup
- Vejce vyšlehám s Xylitolem do pěny
- Přidám vanilkovou esenci, kokosový olej a ještě šlehám
- Pak přidám po troškách rozmixovaný špenát a další ingredince
- Množství mléka řídím podle potřeby
- Těsto přendám do formy s pečícím papírem (nebo vymazané a vysypané) a pekla jsem na horkovzduch 170 stupňů/25 minut
- Po upečení nechám vychladit, odříznu okraje (tím se trochu zmenší, ale srovnají se nerovnosti) a rozkrojím a promažu krémem + krém dám ještě nahoru
- Jako poslední krok rozdrobím odkrojené okraje a pospyu vrch zákusku
- Já jsem přidala ještě i borůvky
Ingredience na krém
Vymíchala jsem v robotu mascarpone s tvarohem a přidala jsem 2 rozmixované banány.
Kdo nemá rád banány, může přidat třeba rozmixované jahody a podle potřeby dosladit. Já jsem nesladila krém už ničím, banány bohatě stačily. V podstatě krém můžete zvolit i jiný, takový, který chutná právě vám. Prostor pro vymýšlení se najde vždy.
Přeji dobré chutnání
Komentáře