Mechový dort z pohankové a kokosové mouky s banánovým krémem

Mechový dort má krásně zelenou barvičku, díky přítomnosti špenátu. Je také často označován jako jarní dort. Osobně mám velmi ráda moučníky, kde se přidává zelenina, jako je právě špenát, ale i mrkev, cuketa nebo červená řepa. Zvýší se tím nutriční hodnota zákusku a doplníte zdravým a nenásilným způsobem vlákninu. Když už mlsat, tak aspoň zdravě, aby z toho mělo tělo nějaký bonus. 

Použité ingredience

  • 4 vajíčka
  • 4 polévkové lžíce Xylitolu
  • 130 g mraženého a rozmixovaného baby špenátu (můžete použít i čerstvý, ale menší množství)
  • 3 polévkové lžíce vanilkové esence (nebo použijte vanilkový cukr – volba je na vás)
  • 70 g kokosové mouky
  • 70 g pohankvé mouky
  • 40 g kokosový olej (roztopený)
  • Lžička jedlé sody nebo prášek do pečiva
  • Kokosové mléko nebo jiné podle potřeby / hustoty těsta

Postup 

  • Vejce vyšlehám s Xylitolem do pěny
  • Přidám vanilkovou esenci, kokosový olej a ještě šlehám
  • Pak přidám po troškách rozmixovaný špenát a další ingredince
  • Množství mléka řídím podle potřeby
  • Těsto přendám do formy s pečícím papírem (nebo vymazané a vysypané) a pekla jsem na horkovzduch 170 stupňů/25 minut
  • Po upečení nechám vychladit, odříznu okraje (tím se trochu zmenší, ale srovnají se nerovnosti) a rozkrojím a promažu krémem + krém dám ještě nahoru
  • Jako poslední krok rozdrobím odkrojené okraje a pospyu vrch zákusku
  • Já jsem přidala ještě i borůvky

Ingredience na krém 

Vymíchala jsem v robotu mascarpone s tvarohem a přidala jsem 2 rozmixované banány.

Kdo nemá rád banány, může přidat třeba rozmixované jahody a podle potřeby dosladit. Já jsem nesladila krém už ničím, banány bohatě stačily. V podstatě krém můžete zvolit i jiný, takový, který chutná právě vám. Prostor pro vymýšlení se najde vždy.

Přeji dobré chutnání 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.