Multifunkční hrnce zastanou v kuchyni spoustu práce a ušetří vám čas

Poslední dobou se těší velké oblibě kuchyňští pomocníci, jako jsou horkovzdušná fritéza, hrnec na pomalé vaření nebo různé multifunkční hrnce. Těch je na trhu velké množství a liší se jak velikostí nádoby, tak vzhledem, nabízenými funkcemi i cenou. Některé multifunkční hrnce mají programy na vaření těstovin, rýže, polévek, luštěnin, masa, ale aby toho nebylo málo, mají i funkci restování, rozmrazování jídel, ohřívání jídel nebo udržování teploty jídla.

Mimo vaření a smažení umožňují například i přípravu dezertů, jogurtů nebo dokonce pečení. Jsou i takové, které mají program sous vide nebo vaření v páře. Zkrátka podle preferencí si vyberete ten správný hrnec. Pravda je taková, že jakmile propadnete kouzlu multifunkčních hrnců, jeden vám většinou stačit nebude.

Mnohé multifunkční hrnce mají i program pomalého vaření. Nicméně přímo na „loudání“ jídla jsou lepší typické pomalé hrnce, mívají totiž od nastavení nižší teplotu, oproti těm multifunkčním, ale pomalit jídlo v nich lze. Pokud jste ještě nikdy nejedli uloudaný vývar, pak určitě vyzkoušejte. Při běžném vaření na sporáku tak skvělé chuti nedocílíte.

Multifunkční hrnec a multifunkční tlakový

Dále můžete vybírat mezi multifunkčním hrncem, který jsme si již popsali a mezi multifunkčním tlakovým hrncem. Tuto funkci určitě oceníte jak u masa, tak luštěnin i zeleninových pokrmů, polévek a dalšího jídla. Brambory tak můžete rodině servírovat v polovičním čase, oproti běžnému vaření. Pod tlakem jim bude stačit 3 až 4 minuty, podle typu hrnce. Ale je dobré ještě chvíli vyčkat, až se hrnec odtlakuje. Někteří mu upouštějí páru manuálně, ale příliš se to nedoporučuje.

Pokud máte se staršími typy tlakových hrnců špatnou zkušenost, nemusíte se obávat. Tyto moderní hrnce nebouchají jako časovaná bomba a nemusíte mít obavu, že budete mít sobotní guláš po celé kuchyni. Jsou moderní, bezpečné a v případě nějaké poruchy či špatně usazené poklice se hrnec nezapne a bude vám ukazovat chybu.

Kdy multifunkční hrnec využijete?

Multifunkční hrnec využijete při každodenním vaření. Ať už jste doma jen dva nebo jste pětičlenná rodina. Hodí se jak do běžné domácnosti tak do garsonek, kde třeba chybí sporák a vařič. Některé hrnce mají i pečící hlavu, tudíž můžete maso nejdřív dusit a nakonec zapéci, pro kůrčičku. Samozřejmě v něm lze upéci u bublanina, buchta, bábovka. Ty dražší multifunkční hrnce mívají i horkovzdušný program. Případně lze dokoupit i multifunkční zapékací hlava, která se dá použít na jiný typ hrnce. To v případě, že již multifunkční hrnec máte, ale postrádá zapékací funkci.

A pokud má váš multifunkční hrnec funkci pomalého vaření, připravíte i bez pečení úžasné moučníky a nákypy. Výhodou této přípravy jídla je i fakt, že si vaření můžete naplánovat a zatímco hrnec vaří, můžete jít na nákup nebo uklidit domácnost či pracovat na zahrádce.

Fotografie: Pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.