Ořechový koláč s čekankovou kávou a oříško-banánovým krémem

Pokud i vy milujete chuť oříšků, pak se vám bude bezpochyby líbit i můj dnešní recept. Je zkrátka celý oříškový. Základem korpusu jsou ořechy a stejně tak je najdete i v krému. Tento zákusek je bez mouky, tudíž lze použít do low carb diety. Pouze v krému se nacházejí banány, které lze ovšem vynechat. Jestliže vám naopak banány nevadí, pak si užijete tohoto jedinečného spojení – tedy banánů a oříšků. 

Co budeme potřebovat? 

Těsto na korpus

  • 3 vejce
  • 30 g Xylitolu (pokud máte raději sladší moučníky, dejte sladila víc)
  • 5 polévkových lžic teplé vody
  • 1 polévková lžíce rozpustné čekankové kávy (nebo jiné)
  • 200 g mletých ořechů (já použila kešu, lískové a pekanové)
  • 1/2 kávové lžičky jedlé sody (nebo prášek do pečiva)
  • 1 kávová lžička skořice

Krém

  • Smetanový sýr Philadelphia 260 g
  • 2 banány
  • Oříškové máslo 50 g (já použila arašídové, ale může být i jiné)

Nejdříve rozmixujte banány na kaši, pak přidejte povolené oříškové máslo (pokud skladujete v lednici, vytáhněte jej včas) a nakonec přidejte smetanový sýr a na menší otáčky vmíchejte oříško-banánový základ.

Pokud budete dělat na vysoké otáčky vše naráz, bude krém hodně tekutý. Sice pak zase ztuhne, ale bude to trvat dost dlouho.

Jak na to? 

  • Vyšleháme 3 žloutky, Xylitol, vodu – do pěny
  • Poté přidáme ostatní ingredience: čekankovou či jinou instantní kávu, skořici, mleté ořechy, jedlou sodu
  • Opatrně vmícháme sníh ze tří bílků
  • Pekla jsem v horkovzdušné fitéze na 160 stupňů / 30 minut (pečení v troubě přizpůsobte tomu, jak jste zvyklí, každá trouba peče jinak)
  • Na téměř vychladlý základ dám krém – poznámka: pokud bude krém řidší, ničeho se nebojte –  v lednici pak ztuhne
  • Vložte zákusek na několik hodin do lednice – jestliže nepospícháte, ideálně přes noc

K zdobení jsme použila čokoládová srdíčka, oříšky a kytičky. Ozdůbky seženete v téměř každém obchodě mezi sortinemntem na pečení. Ať už čokoládové ozdoby, marcipánové, cukrové nebo z rýžového papíru, jedlé květy apod.

Klidně lze použít i jako základ na dort a ozdobit dle vlastní fantazie. Když dáte do menší, ale vyšší formy, můžete jej rozříznout a promazat uvnitř marmeládou nebo krémem. Moje koláčová forma má 24 cm. 

 

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.