Pokud i vy milujete chuť oříšků, pak se vám bude bezpochyby líbit i můj dnešní recept. Je zkrátka celý oříškový. Základem korpusu jsou ořechy a stejně tak je najdete i v krému. Tento zákusek je bez mouky, tudíž lze použít do low carb diety. Pouze v krému se nacházejí banány, které lze ovšem vynechat. Jestliže vám naopak banány nevadí, pak si užijete tohoto jedinečného spojení – tedy banánů a oříšků.
Co budeme potřebovat?
Těsto na korpus
- 3 vejce
- 30 g Xylitolu (pokud máte raději sladší moučníky, dejte sladila víc)
- 5 polévkových lžic teplé vody
- 1 polévková lžíce rozpustné čekankové kávy (nebo jiné)
- 200 g mletých ořechů (já použila kešu, lískové a pekanové)
- 1/2 kávové lžičky jedlé sody (nebo prášek do pečiva)
- 1 kávová lžička skořice
Krém
- Smetanový sýr Philadelphia 260 g
- 2 banány
- Oříškové máslo 50 g (já použila arašídové, ale může být i jiné)
Nejdříve rozmixujte banány na kaši, pak přidejte povolené oříškové máslo (pokud skladujete v lednici, vytáhněte jej včas) a nakonec přidejte smetanový sýr a na menší otáčky vmíchejte oříško-banánový základ.
Pokud budete dělat na vysoké otáčky vše naráz, bude krém hodně tekutý. Sice pak zase ztuhne, ale bude to trvat dost dlouho.
Jak na to?
- Vyšleháme 3 žloutky, Xylitol, vodu – do pěny
- Poté přidáme ostatní ingredience: čekankovou či jinou instantní kávu, skořici, mleté ořechy, jedlou sodu
- Opatrně vmícháme sníh ze tří bílků
- Pekla jsem v horkovzdušné fitéze na 160 stupňů / 30 minut (pečení v troubě přizpůsobte tomu, jak jste zvyklí, každá trouba peče jinak)
- Na téměř vychladlý základ dám krém – poznámka: pokud bude krém řidší, ničeho se nebojte – v lednici pak ztuhne
- Vložte zákusek na několik hodin do lednice – jestliže nepospícháte, ideálně přes noc
K zdobení jsme použila čokoládová srdíčka, oříšky a kytičky. Ozdůbky seženete v téměř každém obchodě mezi sortinemntem na pečení. Ať už čokoládové ozdoby, marcipánové, cukrové nebo z rýžového papíru, jedlé květy apod.
Klidně lze použít i jako základ na dort a ozdobit dle vlastní fantazie. Když dáte do menší, ale vyšší formy, můžete jej rozříznout a promazat uvnitř marmeládou nebo krémem. Moje koláčová forma má 24 cm.
Komentáře