Casserole představuje přípravu masa a zeleniny (nebo jen zeleniny) v jednom hrnci. V podstatě lze říci hovězí a zelenina z jednoho hrnce či jednoho pekáčku. Nemusí se péct, může se též dusit. Připravit lze také z kuřecího, ryb, fazolí.
Úplně nejstarší recept na casserole, pochází z roku 1250, kdy šlo o přípravu směsi z těstovin, sýra a koření. Populárnější se jídlo stalo až na konci 19. století, kdy takový „kastrol“ poskytoval dostupnou výživu během obou světových válek. Zkrátka se do hlubokého hrnce dalo vše, co bylo doma k mání. Byl to jednoduchý, rychlý a levný způsob, jak nakrmit celou rodinu.
I my si dnes společně připravíme poměrně jednoduché jídlo, kde sice pečení trvá déle, ale nemáte s tím téměř žádnou práci.
Recept na hovězí casserole
- Doba přípravy: 25 minut
- Doba pečení: 2,5 hodiny
- Náročnost: snadné
- Počet porcí: 7
Použité ingredience
- 750 g hovězí přední maso (na kostky)
- 2 ks mrkve
- 2 ks brambor
- 2 ks petržele
- 4 stonky řapíkatého celeru
- Cibule
- Česnek
- 1 ks batát
- Dýně (asi 100 g)
- 1 paprika (libovolná barva)
- Sójová omáčka
- 4 polévkové lžíce rajského protlaku
- Přepuštěné máslo nebo sádlo
- Koření: tymián, bobkový list, kmín, pepř, majoránka, bazalka, pažitka, sladká nebo pálivá paprika
- 2 vrchovaté kávové lžičky kukuřičné mouky
- Sklenice piva nebo vína
- Vývar nebo voda
Poznámka: zeleninu můžete dát jakoukoli v libovolném množství. Nejčastěji se používá kořenová zelenina, ale v podstatě je to na vás
Postup přípravy
- Nejdříve si připravíme veškerou zeleninu
- Poté si na přepuštěném másle nebo sádle orestujeme hovězí, aby se zatáhlo a přidáme cibuli a společně chvíli restujeme, maso pustí šťávu
- Poté přidáme k masu veškeré ingredience (vyjma kukuřičné mouky), promícháme a nalijeme pivo a vodu nebo vývar, tekutiny je tolik, že je obsah téměř ponořen
- Vložíme do trouby a na 170°C pečeme (já peču bez pokličky) zhruba 2,5 hodiny – občas pohledem zkontrolujeme a promícháme obsah)
- 10 minut před koncem pečení vmícháme do obsahu kukuřičnou mouku rozmíchanou v trošce vody (obsah v hrnci se tak zahustí)
TIP: bobkový list vkládám do čajového pytlíku, abych ho pak nemusela složitě lovit
S čím casserole podávat?
Hodí se k němu pečivo, rýže, těstoviny, ale i bramborová kaše. U nás je nejoblíbenější čerstvě upečený chléb, který vydlabu a naplním touto směsí, jako druhá příloha je pak náš favorit bramborová kaše.
Komentáře