Používat či nepoužívat kalorické tabulky?

Názory na používání kalorických tabulek se liší. Zatímco jeden na ně nedá dopustit, druhý o nich nechce ani slyšet. Zůstanu tedy někde uprostřed a pokusím se vám představit jejich klady i zápory.

Pokud se snažíte hubnout, mohou vám alespoň v začátcích kalorické tabulky hodně pomoci. Alespoň v tom ohledu, že získáte představu o zkonzumovaných kaloriích. Mnoho lidí tvrdí, že zase tak moc nejí. Když si pak veškeré jídlo a nápoje zapisují do tabulek, zjistí, že přesahují kalorický příjem (a ne zrovna málo). Případně odhalí, že mají špatně rozložené sacharidy, bílkoviny a tuky. Hodně sacharidů a současně tuků ve stravě je také kámen úrazu.

Výhody počítání kalorií

  • Někteří odborníci se domnívají, že počítání kalorií poskytuje člověku větší přehled a disciplínu

  • Sledování všeho, co jíte, včetně obsahu kalorií vás nutí přemýšlet o tom, co jíte, kolik toho jíte a jak často jíte (najednou vám dojde, že se třeba pasete během celého dne)

  • Přehled o tom, kolik daná potravina obsahuje kalorií, může vést k tomu, že ji vyměníte za výživnější a méně kaloričtější verzi – třeba vyměníte kopeček zmrzliny za kopeček mraženého malinového jogurtu

  • Naučíte se více připravovat si vlastní jídla, než jíst hotová (ušetříte si množství kalorií a skryté cukry a soli)

Poznámka: neznamená to nikdy si nedat kousek pizzy nebo oběd v restauraci, ale pravda je taková, že s kalorickými tabulkami a počítáním kalorií vás to bude nutit připravovat víc a víc domácí jídla, protože jsou jednak zdravější a většinou i méně kalorická

Nevýhody počítání kalorií

Neustálé hlídání kalorií může být stresující a nudné. Lehko se pak stává, že člověk sklouzne do stereotypního stravování, protože se mu nechtějí zadávat manuálně nové potraviny nebo tabulky neobsahují dané jídlo, a tak si člověk raději dá to, co mu tabulky doslova vyplivnou

Sledování příjmu kalorií může člověka deprimovat v okamžiku, kdy zjistí, že už na odpolední svačinu dosáhl svého kalorického limitu (pravda je taková, že jindy člověk sní jídla méně, jindy více) ovšem vidět to v číslech může vést k depresím

Počítání kalorií může mít u citlivých osob za následek poruchu příjmu potravy

Člověk přestane poslouchat své tělo a řídí se čísly – což je pochopitelně špatně

Na závěr: Zjistěte, co vám vyhovuje nejlépe. Zatímco někomu stačí 3 jídla za den, jiný bude potřebovat i svačinky. Naučte se jíst správné množství zdravých a celých jídel a nezapomínejte se hýbat (cvičit). Nikdy se nepřejídejte a nejezte (nepaste se) mezi jídly. Pokud jíte 3 hlavní jídla za den, ale mezi tím pořád máte tendence něco mlsat, pak zařaďte svačiny a dopřejte svému trávení přestávku.

Kalorie si počítat nemusíte, když budete jíst zdravě. 5 porcí ovoce a zeleniny během dne, žádné zbytečné sladkosti, slazené nápoje, kávičky, zákusky. Hlavní jídla a jednu až dvě svačiny podle potřeby. Na jídlo si udělejte čas, pořádně kousejte a nikdy se nepřejídejte. Dodržujte i pitný režim – hlad je často převlečená žízeň.

Fotografie: Pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.