Milovníci romantických a pohodových večerů u sklenky dobrého vínka jistě uvítají pár informací ohledně podávání a skladování. Nemusíte být odborník, ale můžete se pasovat do role skvělého hostitele, kterého jen tak něco nepřekvapí. Každé víno by při servírování mělo mít správnou teplotu, aby vynikly jeho specifické vlastnosti a chuť. Někdo ho dává vychladit do lednice, jiný skladuje někde v baru s alkoholem či ve sklepě. Je to dáno tím o jaký druh se jedná. Zda bílé, růžové nebo červené. Tento oblíbený alkoholický nápoj neservírujeme pouze podle druhu jídla, ale také by mělo mít správnou teplotu.
K jakému jídlu, jaké víno?
Zelenina – suché bílé a perlivé
Měkké sýry – sladké bílé, archívní a perlivé
Tvrdé sýry – sladké bílé, perlivé, středně i sytě červené víno
Ryby – suché bílé, archivní a perlivé víno. K tučným rybám pak světle červené
Bílé maso – světle a středně červené víno, archívní
Mastné potraviny – sladké bílé, světle, středně a sytě červené víno
Sladké pokrmy – sladká vína
Nakládané houby – suché bílé, světle a středně červené víno
Červené maso – středně a sytě červené víno
Jak víno správně podávat
Červené
- sklenice by měla být uzavřená, aby neunikalo aroma. Říká se jí burgunka
- chladíme na 16 – 18°C (pokojová teplota)
- podáváme v 0,1 nebo 0,2 litru
Těžké červené
- podáváme ho v Římském poháru
- víno se nechladí, jen se temperuje na pokojovou teplotu
- podáváme v 0,1 nebo 0,2 litru
Bílé
- podáváme v otevřené sklenici – tokajce
- chladíme na 8 – 12°C (suchá 8°C, polosuchá 10°C, sladká 12°C)
- podáváme ho v 0,1 nebo 0,2 litru
Šumivé víno
- sklenice by měla mít tvar misky, špička či flétna, aby mohly bublinky postupně unikat
- chladíme na 4 – 7°C (rozhoduje o tom obsah cukru)
- podáváme v 0,1 nebo 0,2 litru
Fotografie publikována se svolením Apolonia, Photography/FreeDigitalPhotos.net
Komentáře