Sport s nejdelší tradicí

sport s tradicíVelká pardubická je nejtěžším překážkovým dostihem kontinentu. Tento dostih má velmi zajímavou historii a jistě je zajímavá i její budoucnost. Je to vrchol kariéry jezdců i koní.

To, co bylo

Právě v roce 1874 se běžel vůbec první závod Velké pardubické, i když už dávno před tím se v Pardubicích konaly různé menší dostihy. Dráha, na které každoročně vidíme běžet koně jejich velký dostih, byla založena roku 1856. Zajímavostí je, že po druhé světové válce na těchto místech bylo letiště a část zabavila i armáda.

Dráha dostihu

Samotný závod Velká pardubická se pyšní délkou 6900 metrů, která je oficiální od roku 1952. Nejen že kůň musí být schopen zdolat skoro sedm kilometrů, musí navíc zvládnout jednatřicet překážek. Nejznámější a nejtěžší překážkou je Taxisův příkop. Právě zde mnoho koní pohoří. Dalšími překážkami je například Havlův skok, Hadí příkop nebo Velký anglický skok.

Letos se koná 124. ročník

Od roku 1874 se běželo už 123 ročníků Velké pardubické. Nekonala se pouze během světových válek. Jednou také nepřálo koním počasí natolik, že závod byl zrušen – napadl totiž sníh. Také rok 1968 je známý pro svoje politické události a ani v tento rok se dostih neběžel.

Železník a Sixteen

Železník je nejznámějším koněm historie dostihu. Jako jediný kůň zvítězil hned čtyřikrát (1987-1989 a 1991). Třikrát zvítězilo hned sedm koní, ale nikdo ho doposud nepřekonal. Pozornost přebírá určitě kůň Tiumen, který třikrát zvítězil a i letos poběží. Vyhraje?

Sixteen je klisna, která drží časový rekord Velké pardubické, kterou zvládla za 08:58,99 minut. Je první bílou klisnou, která zvládla dvakrát vyhrát tento náročný dostih.

Josef Váňa

Legenda. Velkou pardubickou zvítězil hned osmkrát. Právě on byl v sedle Železníka, když vyhrával. Josef Váňa je také nejúspěšnějším trenérem. Jeho svěřenci vždy excelovali. Navíc je žokejem, která tento dostih absolvoval šestadvacetkrát. Je to nejvyšší počet účastí, za ním je až s osmnácti starty Václav Chaloupka.

Josef Váňa startoval i letos. Měl číslo 15 a jel v sedle Tiumena. 

Letošní ročník vyhrál hlavní závod Jan Faltejsek s Orphee des Blind. Na konto mu přistane výhra dva miliony korun z dotace celých pěti milionů, které si mezi sebe rozděluje sedm nejlepších koní.

Fotografie publikována se svolením njaj Photography/FreeDigitalPhotos.net

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.