Správná hudba dodá filmu potřebnou atmosféru

Taky jste si někdy přáli, aby vám k vašim životním situacím hrála hudba, jako to je ve filmu? Tito pánové by vám ji mohli složit! Howard Shore, John Williams, Hans Zimmer, Ennino Morricone, Steve Jablonsky, James Howard, James Horner, Alan Silvestri. Právě oni patří mezi ty nejznámější a nejúspěšnější skladatele filmové hudby.

Jejich práce je náročná

Hudba je důležitý filmový prvek. Na filmové hudbě je potřeba pracovat do těch nejmenších detailů. Má za úkol vzbudit v divákovi pocit, který si přeje sám režisér. Hudba musí diváka vtáhnout přímo do děje. Díky soundrackům si mají diváci zapamatovat film a při poslechu hudby si znovu promítat děj.

Bohatá Amerika

Howard Leslie Shore, autor více než osmdesáti filmových skladeb, se narodil v roce 1946 v Kanadě v židovské rodině. Jeho prvotní velký úspěch byla hudba k trilogii Pána prstenů. Znát ho můžeme také z kultovních soundtracků k filmům Mlčení jehňátek, Sedm, Úkryt, jeho hudbu známe také z třetího dílu Twilight ságy. Nově skládá hudbu také k Hobitovi.

Alan Silvestri, americký skladatel filmové hudby, známý pro své práce z filmů Predátor, Polární expres nebo Mumie se vrací. Hudba, která se snad všem vryje do srdce, je však ta z Forresta Gumpa. Alan Silvestri získal nominace za nejlepší hudbu právě k Forrestu Gumpovi a za nejlepší píseň k filmu Polární expres.

Žijící legenda filmové hudby          

Další a velmi významná osobnost filmové hudby je Američan John Towner Williams, narozen roku 1932. Z pětačtyřiceti nominací na Oscara jich získal pět. Všichni jistě znají slavné melodie z Harryho Pottera, Hvězdných válek, Česlistí nebo Indiana Jonese. Právě v těchto filmech jsou práce Johna.

Německý skladatel

Za práci získal Oscara, cenu Grammy a dva Zlaté Glóby. Jedná se o předního skladatele Hanse Zimmera, německého autora narozeného roku 1957 ve Frankfurtu. Je jeden z nejžádanějších. Jeho hudbu si všichni mohou připomenout ve filmech Počátek, Pearl Harbor, nebo Lví král, za jehož hudbu dostal právě všechna tři ocenění.

I v Itálii najdeme zlato

Italský skladatel Ennino Morricone žije už pětaosmdesát let. V roce 2007 získal cenu Oscar za celoživotní dílo. Jeho nejznámější prací jsou westernové znělky. Pamětníci si jistě vzpomenou na hudbu z filmů Tenkrát na Západě, Dekameron, Canterburské povídky nebo z filmu Klec bláznů. V roce 2011 jste tohoto skladatele mohli slyšet i v Praze.

To není vše!

Při výčtu umělců z této sféry nesmíme zapomenout ani na skladatele, jeho jméno je Steve Jablonsky. Je mladší, než ostatní, narodil se v roce 1970 v USA. Jeho hudba zní ve filmech Masakr motorovou pilou nebo Transformers. V Transformers je jeho hudba považována za jeho nejúspěšnější dílo.

A co James Newton Howard a James Horner? James Howard je americký skladatel a podepsal se po filmovou hudbou filmů Pretty Women nebo King Kong. Je známý především pro hudbu, v níž využívá smyčcové nástroje a klavír. James Horner je autorem nejprodávanějšího soundtracku v historii filmové hudby. Má několik Oscarů, Zlatých Glóbů. Mohutné sbory, které v jeho hudbě najdeme, dodávají filmům epičnost. Složil hudbu k filmům Avatar, Titanic nebo Statečné srdce.

Nesmí se ani opomenout jeho práce ve filmu Apollo 13 nebo Zorro: Tajemná tvář. Doufejme, že se brzy vyloupnou nové generace výborných skladatelů filmové hudby, kteří se vryjí do dějin právě tak, jako všichni výše uvedení, i když ty bezesporu nelze nahradit.

Fotografie publikována se svolením imagerymajestic Photography/FreeDigitalPhotos.net

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.