Špaldový pivní kváskový chléb – bez rozkvasu

Chléb u nás miljeme, tedy pokud se budeme bavit o poctivém domácím chlebíku. Moc ráda střídám různé mouky a přidávám semínka nebo měním tekutinu do chleba. Jednou použiji domácí kefír, jindy syrovátku nebo také pivo. Nic neprovoní domácnost lépe, než čersvě upečené pečivo a bylinky ze zahrádky. To mi určitě dáte za pravdu.

Podělím se s vámi o recept na tento malý bochánek. Peču menší bochníčky, protože ačkoli kváskový chléb chutná i čtvrtý den, tak čerstvý je nejlepší, už pro jeho křupavost. Proto raději peču menší bochánky a častěji.

V podstatě se moje recepty vždy liší malinko, a to použitím mouky, tekutiny a přidáním něčeho zajímavého (semínka, sušená cibule, česnek, vločky apod.)

Použité ingredience

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 menší kávová lžička soli, cukru, chlebového koření, olivového oleje
  • 2 kávové lžičky mix drobných semínek nebo mletá semínka
  • 65 g celozrnného špaldového kvásku (někdy dám i víc, používám pravidelně krmený kvásek rovnou z lednice)
  • Maličko vody a hlavně PIVO (to, které máte rádi) množství piva pak řídím podle potřeby těsta

A jak dál? 

Popravdě já se s tím moc nepářu. Žádné fáze nedělám, jako rozkas, autolýza, fermentolýza apod. Mám ráda věci jedoduché a takto mi to i léta funguje. Prostě vše vložím do mísy hnětacího robota a nechám ho konat svou práci, pouze dolévám tekutinu podle potřeby, když mi ujede ruka, přidám více mouky. Cílem je, aby vznikla hladká a pružná koule. Tuto přemístím do olejem vymazané mísy a během první fáze kynutí 2x až 3x těsto ponatahuji, každou hodinku.

Zhruba po 6-7 hodinách kynutí těsto vyklopím na pracovní desku, kterou lehce zapráším moukou. Vytvaruji bochánek (podle typu ošatky buď kulatý nebo oválný) a vložím těsto do ošatky a přikryju igelitem. Za hodnu už zapínám troubu, kde vkládám i litinový hrnec s poklicí. Nahřívám troubu na 240 stupňů asi 25 až 30 minut.

Zatím si opatrně vyklopím obsah ošatky a chleba ozdobně nařežu. I s papírem vkládám do rozpáleného hrnce, přiklopím poklicí a peču na 240 stupnů 10 až 15 minut, poté snížím telotu trouby na 180 stupnů a sundám poklici a dopékám. U těchto menších bochánků stačí 30 až 35 minut dopékání.

Upečený chléb nechat zcela vychladnout na mřížce. Pokud to tedy vydržíte. Nezřídka se za hodinu už do něj pustíme. 

 

 

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.