Koláče mám ráda, a to proto, že je lze snídat, svačit nebo mlsat ke kávě. Tento je s minimem Xylitolu, protože o přirozenou a příjemně sladkou chuť se postará kokosová mouka, jablíčko a šťáva z pomeranče. Když na to přijde, sladit vlastně vůbec nemusíte. Ovoce se o to postará.
Koláč navíc obsahuje vlákninu, kterou je potřeba ve stravě bedlivě hlídat. Recept je opravdu jednoduchý a určitě se není čeho bát, není co pokazit.
Ingredience na makový koláč s jablkem
- 2 větší vejce (nebo 3 malé)
- Xylitol – 2 polévkové lžíce (klidně můžete vynechat)
- Mák 70 g (já použila půl mletého a půl nemletého, ať to hezky křoupe)
- Chia semínka 10 g (nemusí být, pak ale přidejte mák)
- Kokosová mouka 80 g
- Vanilkový pudink v prášku 20 g
- Kávová lžička jedlé sody nebo prášek do pečiva
- Šťáva z jednoho velkého pomeranče (nebo 2 malé) a přidat do těsta i dužinu (můžete rovnou pomeranč celý rozmixovat)
- 1 jablíčko (já jsem krájela na kostičky, může být však strouhané)
- Kdyby bylo potřeba – tak trochu vody / já jsem dodávat nemusela
Na polevu pak:
- Kokosová smetana 250 ml
- Agar agar – kávová lžička
- Trošku hořké čokolády
Jak na to?
- Vejce vyšlehám s Xylitolem do pěny
- Přidám šťávu z pomeranče i s dužinou a opět promíchám
- Následně přidám veškeré suché ingredience
- Nakonec jemně vmíchám jablíčko
Koláčovou formu vymažu a vysypu (já na vysypání používám kokos, mleté ořechy nebo drcené vločky apod.) a vyškrábnu z mísy stěrkou těsto a uhladím. Pekla jsem v horkovzdušné fritéze na 160 stupňů / 35 minut (z toho posledních 15 minut přikryté)
Po upečení ihned na ještě horký koláč naliji polevu
- Poleva – v malé mističce rozmíchám v trošce vody kávovou lžičku agar agar a vleji do kokosové smetany, kterou zahřívám v kastrůlku na plotně. Tuto směs pak naliji na koláč. Nic víc. Kokosová smetana je rovněž příjemně nasládlé chuti.
Jakmile koláč vystydne a poleva ztuhne, nastříkám cik cak z pytlíku roztopenou hořkou čokoládu. Zdobení záleží už na vaší fantazii. Čokoládu už třeba vůbec používat nemusíte.
Přeji dobré chutnání
Komentáře