Minulý týden jsem dělala pořádek ve špíži i lednici a naznala jsem, že je potřeba zužitkovat hladkou i celozrnnou mouku v dóze, abych mohla nasypat nový obsah, stejně na tom byla i mouka kokosová. V lednici zase čekal na spotřebování tvaroh a zbytek smetanového sýra Philadelphie. A tak jsem upekla perník, přidala tvarohový smetanový krém a protože u nás je čokoláda v kurzu, nechyběla ani poleva a ozdoby z čokolády.
Ještě k tomu pečení, tady to je trochu spíš o vaření nebo lépe řečeno pomalení. Tento perník není dělaný v troubě, ale v multifunkčním hrnci na pomalý program. Pomalila jsem 2 hodiny. Přesnou teplotu vám neřeknu, protože ta je u mého multifunkčního hrnce již přednastavená. Mám zyzkoušeno, že 2 hodiny jsou naprosto dostačující. Po ukončení programu nechám ještě alespoň 30 minut buchtu v hrnci (v teple) teprve potom otevřu a moučník vyklopím.
Nízká teplota při pomalení mi přišla vhod (oproti pečení) i proto, že perník je de facto kváskový. Nízký nástup teploty je bezva, protože těsto má ještě prodlouženou fázi kynutí. Navíc nedochází k přepalování a zničení živin.
Ingredience
- Na rozkvas: 120 g celozrnné špaldové mouky + 70 g celozrnný špaldový kvásek + voda podle potřeby (aby vzniklo hustší těsto). Rozkvas jsem nechala na kuchyňské lince přibližně 4-5 hodin (odebrala jsem si 50 g kvásku na příště do skleničky a zbytek šel do těsta na perník)
- Do mísy jsem dala zbytek hladké špaldové mouky z dózy (přibližně 150 g)
- Zbytek kokosové mouky (přibližně 40 g)
- 3 větší vajíčka
- 4 polévkové lžíce Xylitolu
- Půl kávové lžičky jedlé sody
- 1 kávovou lžičku skořice
- 1 polévkovou lžíci perníkového koření
- 3 polévkové lžíce kakaa
- Špetička soli
- 3 polévkové lžíce změklého kokosového oleje
- Kokosové mléko podle potřeby
Postup
Nejdříve jsem vyšlehala vejce s xylitolem, pak přidala kokosový olej, postupně vmíchala další ingredience a přidala i kvásek, doředila jsem podle potřeby mlékem. Těsto je klasické (lité) jako na běžný perník
Těsto jsem přemístila do nádoby hrnce, kterou jsem vymazala nejdříve olejem a vysypala kokosem
Nechala jsem ještě hodinu odpočívat a zapla program pomalého vaření na 2 hodiny – po dokončení programu ještě nechám moučník půl hodiny „dojít“
Tvarohový smetanový krém
Mistička tvarohu + 5 polévkových lžic Philadehie + 3 polévkové lžíce Xylitolu + 3 polévkové lžíce husté kokosové smetany (nebo kokosový olej či máslo) – utřít do hladkého krému a namazat na vychladlý perník. Vršek jsem ještě polela čokoládou a použila k dozdobení čokoládová srdíčka a křupinky. Před podáváním dejte do lednice, krém hezky díky kokosové smetany či oleje ztuhne. Já jsme byla hrrr a krájela hned. Ale když jej dáte do lednice, krém nádherně drží tvar.
Přeji dobré chutnání
Komentáře