Kokosový pudink z tapiokových perel

Tapiokové perly patří mezi bezlepkové potraviny a jedná se de facto o škrob, který je získáván z kořene manioku. Vychlazený pudink můžete během léta podávat jako vynikající osvěžující dezert, namísto zmrzliny. Příchuť si zvolíte sami. Perly mají úžasnou vlastnost přijmout aroma té potraviny, kterou přidáte.

Jsou lehce stravitelné a ocení je i lidé se zažívacími problémy. Hodí se nejen na přípravu dezertů, ale i spoustu dalších zajímavých pokrmů. Díky vysoké výživové hodnotě budou i skvělým zpestřením dětského jídelníčku. Perly lze koupit v různých velikostech 1 – 8 mm. Od toho se pak odvíjí jejich použití. Ty největší se používají na přípravu bubble tea, ty menší pak na kaše a pudinky, ale i k zahuštění polévek apod.

Uvedené množství v tomto receptu vychází na 3 dezerty:

Použité ingredience

  • 70 g tapiokových perel (střední velikost)

  • 350 ml tekutiny (kokosová smetana + voda)

  • 2 plné kávové lžičky xylitolu

  • 2 kávové lžičky vanilkové esence

Poznámka: můžete použít čistě kokosové mléko nebo naředit kokosovou smetanu a vodu. Čím více smetany, tím intenzívnější kokosová chuť. Poměr perel a tekutiny je vždy 1:5

Jak na to?

  • Perly namočíme do uvedeného množství tekutiny na minimálně 3 hodiny a následně povaříme – přibližně 15 až 20 minut. Perly změní svou strukturu a stanou se měkké, gelovité a průhledné. Po namočení absorbují kuličky velké množství tekutiny a několikanásobně zvětší svůj objem.

  • Do připravených skleniček si dáme čokoládu nebo ovoce, marmeládu, ovocný rozvar, drobky sušenek (co kdo uzná za vhodné) a nalijeme pudink

  • Necháme ztuhnout a vychladit v lednici, ozdobíme a podáváme

Poznámka: pokud budete konzumovat ještě teplé, připravujeme jako kaši. Nicméně na kaši stačí menší množství perel. Po vychlazení hmota ztuhne (jako pudink). S příchutí je možné si různě vyhrát. Místo kokosového mléka lze použít i mandlové, ovesné, přidat do mléka kakao apod. Také je možné použít na pudinkový piškotový dort. Ačkoli jsou tapiokové perly výživově velice hodnotné, jsou zároveň kaloricky bohaté. I zde platí – všeho s mírou.

Tapioka obsahuje: komplexní sacharidy, bílkoviny, vlákninu, draslík, vápník, fosfor, selen, železo, hořčík, vitaminy skupiny B, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.