Pudink je jídlo, které obsahuje velké množství cukru, pokud se budeme bavit o kupovaném produktu. Není snad nutné rozepisovat, že většina těchto pokrmů je slazena bílým cukrem, který je spojován s různými zdravotními problémy. Proto uděláte mnohem lépe, když pudink svému dítěti uvaříte doma sami.
Kupované produkty navíc obsahují i látky, které zabraňují tomu, aby se pudink zkazil. Proto jde o koktejl chemických přísad. Je pravda, že jde o velmi chutnou svačinku, ale mimo zasycení našeho potomka nám přece záleží i na jeho zdraví. Pokud se pustíte do výroby pudinku z prášku, pamatujte, že pudink se má podávat dítěti vychlazený – nikoliv teplý. Teplý pudink obsahuje horký škrob, jehož glykemický index je hodně vysoký a rychle zvedne hladinu cukru v krvi. Pokud chcete dětem přisladit pokrm, doporučuje se med nebo sirup z agáve či javorový sirup. Pokud už nějaký cukr v domácnosti tak třtinový. My vám dnes však přinášíme recept na pudink z kukuřičného škrobu.
Domácí hruškový pudink bez cukru
- Hrušky 3ks
- Hrozinky – hrstka
- ½ l ovesného, mandlového nebo jiného rostlinného mléka
- 1dcl vody
- 10lžíc kukuřičného škrobu
- Datlový sirup na ozdobení
Postup zhotovení pudinku
Vykrojené a očištěné hrušky si nakrájíme na kostičky a dáme je spolu s deci vody do hrnce dusit. Hrozinky přidáváme pouze v případě, že hrušky nejsou dost sladké. Jinak hrozinky můžete úplně vynechat. Dusíme do změknutí cca 20 minut a poté rozmixujeme na hladké pyré. Rozmícháme si kukuřičný škrob v rostlinném mléce a smícháme s připraveným pyré.
Vaříme zhruba 5 minut do zhoustnutí. Pokud je pudink příliš hustý, dolijeme trochu vody a pokud je řídký, přidáme kukuřičný škrob. Takto uvařený pudink nalijeme do mističek, zdobíme dětskými piškoty, ovocem a přelijeme před podáváním datlovým sirupem.
Náš tip:
Místo hrušek můžete použít i jiné ovoce, jablíčka, banánové pyré nebo jahody. Popřípadě i mix různého ovoce.
Fotografie publikována se svolením AduldejPhotography/FreeDigitalPhotos.net
Komentáře