Banánovo – kokosový chléb s jahodami

Banány pomáhají snižovat špatný cholesterol, čím snižují riziko srdečních chorob a mrtvice. Jsou zdrojem minerálů, jako je draslík a hořčík, které snižují krevní tlak. Jsou zdrojem rychlé energie, podporují trávení, zlepšují náladu, přispívají ke správné funkci svalů. Mají vyšší obsah železa, vitamíny skupiny B, vitamin C. Fungují jako zdravá náhrada za sladkosti, ale také jimi nahradíte cukr v moučnících.

Druhou hlavní přísadou tohoto moučníku je strouhaný kokos. Ten je rovněž zásobárnou minerálů: železo, fosfor, zinek, sodík, měď, zinek, draslík, vápník, mangan. Má harmonizující, stimulující, energetizující účinky. Dodá tělu zdravé tuky i bílkoviny, které jsou důležité pro mozek a svaly. Má přirozeně nasládlou chuť. Většině lidem velmi chutná. Pokud i vy zbožňujete kokosové moučníky, pak vyzkoušejte tento zdravý moučník, bez mouky.

Recept na banánovo – kokosový chléb s jahodami

  • Doba přípravy: 20 minut
  • Doba pečení: 35 minut
  • Doba celkem: 55 minut
  • Náročnost: snadné

Použité ingredience

  • 2 větší zralé banány
  • 1 polévková lžíce šťávy z citrónu (nebo jablečný ocet)
  • 1 velké vejce (nebo 2 malé)
  • 40 g vanilkový protein (nebo nějakou náhradu za běžnou mouku: mandlová, lupinová..)
  • 50 g strouhaný kokos + hrst kokosu na vysypání formy
  • 1 kávová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • Kokosový nebo jiný olej na vymazání formy
  • Jahody
  • Moučkový erythritol na posyp

Postup přípravy

  • Vidličkou si rozmačkáme banány na kaši (nebo tyčovým mixérem)
  • K banánům přidáme vejce a vyšleháme, vmícháme i šťávu z citrónu
  • Do hmoty začneme přisypávat suché ingredience: kokos, protein a prášek do pečiva
  • Vznikne nám klasické buchtové lité těsto
  • Vymažeme a vysypeme si formu strouhaným kokosem ( použila jsem formu 18X11cm)
  • Nalijeme těsto do formy a přidáme jahody
  • Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C / 35 minut
  • Po upečení necháme chvíli vystydnout, vyklopíme a posypeme moučkovým erythritolem (nebo poprášíme vanilkovým proteinem)

Tipy na vylepšení receptu

Namísto kokosu lze požít mleté ořechy nebo mandlová mouka apod. Rozhodně není důvod se obávat experimentů v kuchyni. Jahody lze úplně vynechat nebo použít jiné ovoce. Chutné a oku lahodící je i dvoubarevné těsto, kdy do půlky přidáte kakao. Po upečení lze moučník polít roztopenou čokoládou nebo jiným přelivem.

Gabriela Kortová

Gabriela Kortová

Zdraví, síla a vitalita nejsou otázkou věku. Jsem žena 50+, která se sportu věnuje již 15 let. Mám odborné vzdělání v oblasti výživy a doplňků stravy a mou vášní je inspirovat další ženy, aby se cítily lépe ve svém těle. Sdílím zkušenosti, píšu články a ukazuji, že i po padesátce může být život plný energie. Nechte se inspirovat na mém Facebooku a Instagramu.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.