Vafle jsou skvělou náhradou za sladké i slané pečivo. Připravené jsou poměrně rychle, záleží na tom, zda je budeme péct v troubě nebo použijeme vaflovač, který celý proces usnadní a zrychlí. Na přípravu je možné použít celou škálu různých ingrediencí. My si dnes připravíme slanou variantu, která se hodí k salátům, pomazánkám, polévce…
Uvedené množství odpovídá jedné porci
Použité ingredience
- 1 vajíčko
- 4 PL maniokové mouky (nebo jiné bezlepkové)
- 4 PL strouhaného sýra
- 1 PL lněné semínko
- 1 PL olivový olej (nebo jiný)
- 1 KL sušeného česneku
- Mandlové mléko (nebo jiné) podle potřeby
- Špetka kurkumy a pepře
- Špetka soli
- 1/2 KL jedlé sody
Postup
- Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto
- Těsto dáme buď do formy na vafle a upečeme v troubě (10 – 12 minut na 190 stupňů) nebo použijeme vaflovač
TIP: Chuť vaflí je možné libovolně měnit. Místo česneku přidat sušenou cibuli nebo bylinky, uzenou papriku, a také sekané oříšky či jiná semínka. Sýr lze úplně vynechat. Slané vafle se hodí také k paštikám, míchaným vejcím a všude tam, kde potřebujeme pečivo.
Komentáře