Koláče mám moc ráda. Peču je docela často a většinou si recept vymyslím za pochodu. Jestli mi něco dělá potíže, pak je to dodržování přesných postupů u receptů. Podobně jsem na tom i s kváskovým těstem či kynutým těstem. U sladkého i slaného pečiva a moučníků. Nicméně ingredience jsem si zapisovala, proto se s vámi o tento recept mohu podělit. A protože ráda míchám mouky, i tentokrát jsem vytvořila docela solidní mix.
Suroviny na koláč
- Vejce 2 kusy
- Xylitol 40 g (Může být i víc. Osobně sladím raději méně)
- Pohanková mouka 50 g
- Kokosová mouka 50g
- Ovesné vločky (bezlepkové) 50 g (25 g do těsta a 25 g na posyp koláče)
- Hladká bílá bezlepková mouka 80 g
- Jedlá soda nebo prášek do pečiva
- Kozí kefír + voda (množství řídím hustotou těsta)
- Lněná semínka 5 g
- Mák 20 g
- Mražené brusinky 80 g
- Jahody 80 g
- Kokosový olej 15 g
- Javorový sirup (používám zero calorie) z LC produktů cca 30 g
- Šťáva z půlky citrónu
Postup
- Vyšlehám vejce s Xylitolem do husté pěny
- Smíchám suché ingredience kromě máku (ten dávám na těsto)
- K suchým ingrediencím přidám vyšlehané vejce s Xylitolem a kozí kefír s vodou a vypracuji tužší těsto, které stěrkou vyškrábnu do kulaté formy (může být i klasický menší čtvercový plech s vyššími okraji). Dno formy vystelu papírem na pečení a okraje vymažu olejem
- Pomocí mokrých rukou uhladím těsto do formy a posypu mákem (nemlela jsem)
- Mák pokropím javorovým sirupem (zero calorie) a šťávou z půlky citrónu a udělám drobné kopečky kokosového oleje pomocí lžičky – při pečení se roztopí a mák ho vsákne
- Na makovou vrstvu položím ovoce (nemusí být brusinky a jahody, lze použít samozřejmě jiné ovoce, které máte k dispozici)
- Ovoce ještě zasypu bezlepkovými vločkami
Pekla jsem 30 minut na 170 stupňů a 10 minut na 180 stupňů. Každá trouba peče jinak, tudíž je lépe koláč hlídat a teploty přizpůsobit.
Komentáře