Když se vysloví Bounty, každý si představí kokos a čokoládu. Tuhle čokoládovou tyčinku zná patrně úplně každý. Je šťavnatá, sladká, doslova se rozplývá v ústech. Proto není divu, že vznikla řada dezertů, ať už pečených či nepečených. Koláčů, muffinů, dezertů do skleničky, které obsahují především zmiňované dvě ingredience: kokos a čokoládu.
I my si dnes spolu připravíme tuto pochoutku, ale ve zdravější verzi, kde běžnou mouku nahradíme mandlovou. Dezert je tedy vhodný i pro osoby na bezlepkové dietě. Nebo v případě, že zkrátka chcete šetřit lepek ve stravě či jen zkusit něco nového.
Recept na Bounty koláč ve fitness verzi
- Doba přípravy: 25 minut
- Doba pečení: 35 minut
- Doba celkem: 60 minut
- Náročnost: snadné
- Počet porcí: 8 ks
1. Použité ingredience na korpus
- 3 velká vejce (nebo 4 menší)
- 3 polévkové lžíce erythritolu
- 2 polévkové lžíce čokoládového proteinu (nemusí být, přidejte více mouky a kakaa)
- 10 polévkových lžic mandlové mouky
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 8 polévkových lžic kokosového jogurtu
- Kypřící prášek do pečiva
- 2 polévkové lžíce šťávy z citrónu
2. Použité ingredience na kokosový krém
- 300 g kokosový jogurt (použila jsem od Alpro, stejně tak i do těsta na korpus)
- 50 g strouhaného kokosu
- 100 g bílé čokolády
3. Použité ingredience na čokoládovou polevu
- 150 g kokosová smetana
- 80 g hořká čokoláda
Postup přípravy
- Vyšleháme si do pěny vejce a erythritol
- Postupně do hmoty vmícháme ostatní ingredience a vypracujeme v těsto
- Nalijeme do papírem vyložené formy a upečeme v předehřáté troubě na 180°C / 35 minut
- Na upečený korpus rozetřeme kokosový krém (smícháme kokosový jogurt, strouhaný kokos a roztopenou bílou čokoládu)
- Necháme alespoň částečně ztuhnout v lednici a teprve potom nalijeme poslední vrstvu: čokoládovou
- Kokosovou smetanu zahřejeme v rendlíku a roztopíme v ní hořkou čokoládu – nalijeme na kokosový krém a celé necháme odležet a ztuhnout
- Nakonec ozdobíme strouhaným kokosem a čokoládou nebo dle libosti
Čím nahradit mandlovou mouku?
Namísto mandlové mouky lze použít lupinová, manioková, kešu, kokosová nebo různý mix a další bezlepkové alternativy. Výtečné jsou i mleté ořechy (pekanové, mandle, vlašské). Korpus lze taktéž připravit z kombinace mletých ořechů a čokoládového pudinku v prášku. V případě nepečené verze lze použít čokoládové sušenky nebo kakaové piškoty jako základ na korpus. Tím si práci usnadníte a urychlíte.
Komentáře