Pokud chcete odlehčit jídelníček nebo snížit svou tělesnou hmotnost, ale nedokážete si představit fungovat bez pečiva, pak je tento recept určen právě vám. Vynechávat úplně pečivo určitě nemusíte, ale omezit jeho konzumaci prospívá zdraví. Nejsem úplně nakloněná tomu, aby člověk vyřazoval mnohé potraviny, ale pravdou zůstává, že mnoho lidí nezná pojem střídmost.
My si dnes spolu připravíme jeden z mnoha receptů, díky kterým snadno nahradíte běžné pečivo. Navíc zvýšíte i příjem bílkovin a vlákniny. V tomto receptu budete běžnou mouku nahrazovat ovesnými vločkami, ty však lze vyměnit za špaldové, jáhlové nebo vločky úplně vynechat a použít pouze více semínek a psyllium.
Recept na domácí housky bez mouky
- Doba přípravy: 20 minut
- Doba pečení: 20 minut
- Doba celkem: 40 minut
- Náročnost: snadné
- Počet porcí: 8 ks
Použité ingredience
- 250 g Skyru (nebo Cottage, Tvaroh apod.)
- 1 velké vejce
- Půl kávové lžičky soli
- 100 g ovesných vloček (jemné nebo částečně rozmixované)
- 20 g mix semínek ( + trochu na posyp)
- Kypřící prášek do pečiva
Postup přípravy
- Smícháme si tvaroh a vejce, přidáme sůl
- Do hmoty začneme postupně vmíchávat semínka – v této fázi necháme těsto 10 – 15 minut odpočinout, aby semínka nasákla tekutinu
- Poté přidáme rozmixované ovesné vločky a kypřící prášek do pečiva
- Z vytvořené hmoty děláme pomocí lžíce kopečky ve tvaru housky na plech s papírem na pečení
- Kopečky posypeme ještě semínky
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C / přibližně 20 minut
Použitá semínka v receptu: mák, lněná, sezamová, chia
Tipy pro změnu receptu
Jak už jsem uvedla výše, místo ovesných vloček můžete použít jiné nebo je zcela vynechat a dát jen semínka, oříšky a psyllium. Do těsta můžete vmíchat i strouhanou mozzarellu či jiný sýr. Výtečné jsou i bylinky, olivy, sušená rajčátka, strouhaná mrkev.
Komentáře