Samořejmě nemusíte cestovat do Anglie na Jimmyho farmu pro husí sádlo, abyste si mohli upéci výtečné domácí pečivo. Stačit vám bude i jakékoli jiné sádlo. Množství, které budu uvádět je na cca 6 až 8 housek. Jsme jen 2, takže většinou peču a vařím z polovičního množství. Sádlo jsem si skutečně koupila přímo na jeho farmě, vy to však dělat nemusíte.
Ingredience na domácí pečivo
- 200 g hladké špaldové mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 25 g změklého husího sádla (nebo jiné) případně může být olej nebo i máslo
- 4 g instatního droždí
- Větší půlka kávové lžičky soli
- Půl kávové lžičky Xylitolu (nebo cukr)
- Mléko – podle potřeby
Jak na to?
Postup je velmi jednoduchý. V trošce mléka si rozmíchám instantní droždí a všechny suroviny dám do mísy robota s hnětacím hákem. Přileji mléko s droždím a další mléko dolévám podle potřeby. Špaldová mouka má větší savost než klasická mouka, tudíž pokud jste zvyklí na malé množství tekutin, tady vás to může překvapit. Jakmile vznikne pružná a nelepivá koule, těsto je připravené na kynutí.
Přemístím do sdálem vymazané mísy a vložím do igelitového pytlíku. Nechám hodinu kynout. Poté těsto vyklopím na pracovní desku a rozdělím si na stejné části. Housky dělám cca 80 až 100 gramů. Na pletýnky tak 110 – 120 gramů. Housky však mohou být i menší nebo naopak větší – jak každému vyhovuje. Je úplně jedno, zda vytvarujete housky, pletýnky, pletené kroužky nebo rohlíky.
Vytvarované pečivo přikryji na 20 minut igelitem nebo utěrkou a nechám ještě chvíli odpočívat, před pečením potřu vajíčkem smíchaným s mlékem a buď obalím v máku, semínkách .. nebo jen posypu. Peču většinou na horkovzduch 180 stupňů / 10 – 12 minut. Po upečení nechám vychladnout na mřížce.
Přeji dobré chutnání
Komentáře