Jablíčka jsou chutné, zdravé a vděčné ovoce, které lze konzumovat syrové, pečené, dušené, grilované…zkrátka na mnoho způsobů. Také se bezvadně doplňují s různým kořením, jako je skořice, vanilka, hřebíček, zázvor a další. Můžete je použít na koláče, štrůdly, do buchet, na výrobu přesnídávek, a také dezertů do skleničky.
My si dnes spolu připravíme dezert, který je chutnou a zdravou svačinkou i pro naše nejmenší. Jablíčko můžete do dezertu použít i syrové a pouze jej nakrájet na menší kousky nebo nastrouhat a smíchat s citrónovou šťávou, vanilkou a kořením. Já jsem zvolila dušenou variantu.
Recept na jablkový dezert s jogurtem
- Doba přípravy: 10 minut
- Doba vaření: 15 minut
- Celková doba: 25 minut
- Náročnost: snadné
- Počet porcí: 4
Potřebné ingredience
- 3 větší jablka
- 320 g bílý jogurt ( 80 g na porci)
- Med nebo jiná forma slazení
- Perníkové koření podle chuti
- Kávová lžička vanilkové pasty
- Šťáva z půlky citrónu
- Para ořechy (2 kusy na porci)
Postup přípravy
- Z jablíček si vykrojíme středy a nakrájíme je na menší části a dáme do kastrůlku
- Podlijeme trošku vodou a dáme dusit
- Zatím si osladíme jogurt a připravíme ořechy (já jsem nadrtila v sáčku pomocí válečku na těsto)
- Jablíčka občas promícháme a hlídáme množství tekutiny, kterou necháme zredukovat
- Před koncem vaření přidáme podle chuti perníkové koření, odstavíme z plotýnky a vmícháme vanilku, šťávu z citrónu a med
- Do skleniček na střídačku vrstvíme jablka a jogurt – skončíme jablíčky, která posypeme drcenými ořechy
Jak si dezert ještě vylepšit
Ořechy mohou být jakékoli, vlašské, pekanové, mandle. K jogurtu a jablkům můžete přidat i nadrcené sušenkové drobečky, dezert získá jinou chuť i množství. Vrstvy jablíček můžete pokapat také karamelem. V případě, že ponecháte jablíčka syrová, přidejte klidně i strouhanou mrkev. Zejména, pokud připravujete dezert také pro děti. Čím zdravější, tím lepší.
Komentáře