Fazole jsou zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny, zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Nicméně mají i své mínusy, proto je řada lidí ze svého jídelníčku vypudila. Pravdou je, že někteří jedinci mohou mít s luštěninami problém. Pokud vy však nepatříte k této skupině lidí, nevyhýbejte se luštěninám.
Zdravotní bonusy z konzumace luštěnin převyšují jejich mínusy a nadýmání lze minimalizovat správnou úpravou, kde patří namáčení, propírání fazolí a následné předvaření fazolí, kdy ještě jednou i dvakrát vodu vyměníte. Fazole uvolní do vody antinutriční látky a vy tak minimalizujete jejich obsah v luštěninách. Úplně se jich zbavit nelze, ale rozhodně tato pracná příprava stojí za to.
Recept na fazolovou pomazánku
- Doba přípravy: 15 minut
- Náročnost: snadné
Použité ingredience
- Vařené a propláchnuté fazole (nebo fazole z konzervy)
- Sůl, pepř, uzená červená paprika
- Šalotka nebo cibule
- Spařená a oloupaná rajčata nebo rajčatový protlak
- Pomazánkové máslo
- Olivový olej
- Vlašské ořechy (nebo jiné)
Postup
- Vidličkou rozmačkám fazole na kaši (nebo rozmixujte tyčovým mixérem)
- Přidám koření a olivový olej
- Následují rajčata, na drobno nakrájená šalotka, drcené oříšky
- Nakonec vmíchám pomazánkové máslo (používám vegetariánské, ale volba je na vás)
- Teď už stačí pomazánku namazat na chleba a vychutnat si tu dobrotu
TIP: Jestliže máte rádi česnekovou chuť, pak klidně přidejte i česnek. Pokud veškeré ingredience rozmixujete, získáte fazolovou paštiku.
Komentáře