Fazolová pomazánka se zeleninou

Fazole jsou zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny, zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Nicméně mají i své mínusy, proto je řada lidí ze svého jídelníčku vypudila. Pravdou je, že někteří jedinci mohou mít s luštěninami problém. Pokud vy však nepatříte k této skupině lidí, nevyhýbejte se luštěninám.

Zdravotní bonusy z konzumace luštěnin převyšují jejich mínusy a nadýmání lze minimalizovat správnou úpravou, kde patří namáčení, propírání fazolí a následné předvaření fazolí, kdy ještě jednou i dvakrát vodu vyměníte. Fazole uvolní do vody antinutriční látky a vy tak minimalizujete jejich obsah v luštěninách. Úplně se jich zbavit nelze, ale rozhodně tato pracná příprava stojí za to.

Recept na fazolovou pomazánku

  • Doba přípravy: 15 minut
  • Náročnost: snadné

Použité ingredience

  • Vařené a propláchnuté fazole (nebo fazole z konzervy)
  • Sůl, pepř, uzená červená paprika
  • Šalotka nebo cibule
  • Spařená a oloupaná rajčata nebo rajčatový protlak
  • Pomazánkové máslo
  • Olivový olej
  • Vlašské ořechy (nebo jiné)

Postup

  • Vidličkou rozmačkám fazole na kaši (nebo rozmixujte tyčovým mixérem)
  • Přidám koření a olivový olej
  • Následují rajčata, na drobno nakrájená šalotka, drcené oříšky
  • Nakonec vmíchám pomazánkové máslo (používám vegetariánské, ale volba je na vás)
  • Teď už stačí pomazánku namazat na chleba a vychutnat si tu dobrotu

TIP: Jestliže máte rádi česnekovou chuť, pak klidně přidejte i česnek. Pokud veškeré ingredience rozmixujete, získáte fazolovou paštiku.

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.