Kešu jsou bohatým zdrojem hořčíku, který pomáhá zpomalit stárnutí buněk v organismu a má bezpochyby řadu dalších funkcí. Vedle hořčíku se v nich nachází také železo, fosfor, zinek, vitaminy skupiny B, vitamin E – pro zdraví nehtů, vlasů, kůže. Obsahují i důležité antioxidanty, které posilují imunitní systém.
Ačkoli se jedná o kalorickou bombu, jejich benefity pro zdraví převažují. Denní doporučená dávka je jedna hrst kešu. My si z nich dnes připravíme úžasný moučník, kdy musím opět připomenout, že méně je mnohdy více. Střídmost se určitě vyplatí. Ale když už však mlsat, tak alespoň zdravě.
Recept na koláč z kešu s jablky
- Doba přípravy: 20 minut
- Doba pečení: 35 minut
- Doba celkem: 55 minut
- Náročnost: snadné
- Počet porcí: 9 kusů
Použité ingredience
- 200 g kešu
- 30 g čokoládový protein (nemusí být, můžete nahradit oblíbenou moukou)
- 3 vejce
- 2 polévkové lžíce erythritolu (nebo jiná forma slazení)
- Šťáva z půlky citrónu
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- Voda podle potřeby (asi půl šálku)
- Hrst čokoládových hoblinek
- 2 jablka
Postup přípravy
- Rozmixujeme si kešu na moučnou konzistenci
- Vyšleháme vejce s erythritolem do pěny
- Do vaječné směsi přidáme šťávu s půlky citrónu a postupně jemně začneme vmíchávat rozmixované nebo pomleté kešu
- Přidáme i čokoládový protein (nebo mouku) a prášek do pečiva
- Podle potřeby doléváme vodu
- Těsto nalijeme do formy a vložíme připravená jablíčka – rozpůlíme, vykrojíme středy a nakrájíme na měsíčky
- Na povrchu ještě poházíme čokoládové hobliny (použila jsem 85% hořkou čokoládu)
- Dáme do předem vyhřáté trouby na 160°C / 35 minut (doba se může u každého lišit)
- Upečený moučník necháme vystydnout a pocukrujeme práškovým erythritolem
Mohou být jiné ořechy?
Místo kešu můžete bez problémů použít jakékoli ořechy. Vlašské, mandle, pekanové nebo i kombinaci několika druhů ořechů. Namísto jablíček lze použít i jiné ovoce nebo žádné a na moučník po upečení nanést krém z tvarohu a čokolády či jiný. Korpus z ořechů namísto mouky je vláčný, měkký, nadýchaný, plný živin a zdravých tuků.
Komentáře