Koláč z kešu s jablky a hořkou čokoládou

Kešu jsou bohatým zdrojem hořčíku, který pomáhá zpomalit stárnutí buněk v organismu a má bezpochyby řadu dalších funkcí. Vedle hořčíku se v nich nachází také železo, fosfor, zinek, vitaminy skupiny B, vitamin E – pro zdraví nehtů, vlasů, kůže. Obsahují i důležité antioxidanty, které posilují imunitní systém.

Ačkoli se jedná o kalorickou bombu, jejich benefity pro zdraví převažují. Denní doporučená dávka je jedna hrst kešu. My si z nich dnes připravíme úžasný moučník, kdy musím opět připomenout, že méně je mnohdy více. Střídmost se určitě vyplatí. Ale když už však mlsat, tak alespoň zdravě.

Recept na koláč z kešu s jablky

  • Doba přípravy: 20 minut
  • Doba pečení: 35 minut
  • Doba celkem: 55 minut
  • Náročnost: snadné
  • Počet porcí: 9 kusů

Použité ingredience

  • 200 g kešu
  • 30 g čokoládový protein (nemusí být, můžete nahradit oblíbenou moukou)
  • 3 vejce
  • 2 polévkové lžíce erythritolu (nebo jiná forma slazení)
  • Šťáva z půlky citrónu
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • Voda podle potřeby (asi půl šálku)
  • Hrst čokoládových hoblinek
  • 2 jablka

Postup přípravy

  • Rozmixujeme si kešu na moučnou konzistenci
  • Vyšleháme vejce s erythritolem do pěny
  • Do vaječné směsi přidáme šťávu s půlky citrónu a postupně jemně začneme vmíchávat rozmixované nebo pomleté kešu
  • Přidáme i čokoládový protein (nebo mouku) a prášek do pečiva
  • Podle potřeby doléváme vodu
  • Těsto nalijeme do formy a vložíme připravená jablíčka – rozpůlíme, vykrojíme středy a nakrájíme na měsíčky
  • Na povrchu ještě poházíme čokoládové hobliny (použila jsem 85% hořkou čokoládu)
  • Dáme do předem vyhřáté trouby na 160°C / 35 minut (doba se může u každého lišit)
  • Upečený moučník necháme vystydnout a pocukrujeme práškovým erythritolem

Mohou být jiné ořechy?

Místo kešu můžete bez problémů použít jakékoli ořechy. Vlašské, mandle, pekanové nebo i kombinaci několika druhů ořechů. Namísto jablíček lze použít i jiné ovoce nebo žádné a na moučník po upečení nanést krém z tvarohu a čokolády či jiný. Korpus z ořechů namísto mouky je vláčný, měkký, nadýchaný, plný živin a zdravých tuků.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.