Koláče bez klasické mouky – s kokosovým tvarohem a malinami

Koláče mohou být zhotovovány z různých druhů těsta. Většinou se nám vybaví kynuté koláče. Ty jsou bezesporu chuťově vynikající. Avšak dnes už se ví, že je potřeba v jídelníčku šetřit lepkem, který je součástí běžné mouky. Do podvědomí se rovněž dostávají informace o glykemickém indexu. Proto je vhodné do svého jídelníčku co nejvíce zařazovat potraviny, které nezvedají v takové míře krevní cukr.

Pokud si chce člověk pochutnat a zároveň sám sobě příliš neškodit, je vhodné zařazovat i tyto alternativy. To samozřejmě neznamená, že si nikdy člověk nemůže dát běžnou pizzu nebo koláč z kynutého těsta. Ovšem – všeho s mírou. Dnešní koláče jsou křehké, chutné, plné bílkovin.

Recept na koláče bez mouky – s tvarohem a malinami

  • Doba přípravy: 20 minut
  • Doba pečení: 25 minut
  • Doba celkem: 45 minut
  • Náročnost: snadné
  • Počet porcí: 12 kusů

Použité ingredience na těsto

  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 1 větší vejce + trochu vejce na potření koláčů
  • 60 g lupinová mouka
  • 50 g kokosová mouka
  • 15 g oblíbeného sladidla
  • 1 kávová lžička vanilkové pasty
  • 1 kávová lžička kypřicího prášku do pečiva

Náplň do koláčů

  • 150 g kokosový tvaroh
  • Maliny

Posypka na koláče

  • 25 g povolený kokosový olej nebo máslo
  • 1 kávová lžička moučkového erythritolu
  • 25 g kokosové mouky nebo mandlová, lupinová

Postup přípravy

  • V míse si smícháme všechny ingredience na těsto a vypracujeme v hustou masu – pokud by bylo těsto příliš husté, nařeďte trochou vody či mléka. V opačném případě přidejte mouku
  • Z těsta tvoříme v mokrých dlaních kuličky a klademe na plech vystlaný pečícím papírem – každou kuličku na plechu rozplácneme a vytvoříme dolíčky pro náplň
  • Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem
  • Plníme kokosovým tvarohem, přidáme maliny a posypeme posypkou
  • Posypka: smícháme kokosový olej, erythritol a kokosovou mouku
  • Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 170°C / 25 minut (doba pečení je orientační, je potřeba koláče pohlídat)
  • Po upečení počkáme 20 minut (jsou křehké) poté přendáme na mřížku a necháme úplně vychladnout
  • Posypeme moučkovým erythritolem

Užitečné tipy na změnu receptu

V receptu lze použít i jiný druh mouky. Můžete dát jen mandlovou nebo smíchat mandlovou a kokosovou apod. Množství si pak řídíte konzistencí těsta.

Jako náplň lze pochopitelně místo tvarohu dát mák, povidla, ořechy, jablka – jako při pečení běžných koláčů.

Gabriela Kortová

Gabriela Kortová

Zdraví, síla a vitalita nejsou otázkou věku. Jsem žena 50+, která se sportu věnuje již 15 let. Mám odborné vzdělání v oblasti výživy a doplňků stravy a mou vášní je inspirovat další ženy, aby se cítily lépe ve svém těle. Sdílím zkušenosti, píšu články a ukazuji, že i po padesátce může být život plný energie. Nechte se inspirovat na mém Facebooku a Instagramu.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.