Kynuté knedlíky s ovocem jedl pravděpodobně každý. Je to často připravované jídlo našich babiček a maminek. Dodnes se těší velké oblibě. Někdo je rád s jahodami, druhý dá předost borůvkám a třetí meruňkám. Od jejich přípravy mnohé odrazuje fakt, že nejde o pokrm, který je připravený během okamžiku.
Pokud si to člověk naplánuje a použije vymoženosti moderní doby, jako je kuchyňský robot nebo domácí pekárna a multifunkční hrnec, může se takové jídlo stát jednoduchým na přípravu. Jediné co zbývá, je udělat si čas.
Recept na kynuté knedlíky s jahodami
- Doba přípravy: 20 minut
- Doba kynutí těsta: 60 minut
- Doba celkem: 80 minut
- Náročnost: střední
- Počet porcí: 10 – 12 ks

Použité ingredience
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- Špetka soli
- 1 polévková lžíce cukru
- 5 gramů instantní droždí
- 1 celé vejce
- Mléko podle potřeby (cca jedna menší sklenka)
Postup přípravy
- Nejdříve v míse robota smícháme suché ingredience
- Poté přidáme vajíčko a trochu mléka, začneme hníst těsto a postupně podle potřeby mléko doléváme
- Uhnětené těsto dáme do olejem vymazané mísy kynout a přikryjeme fólií. Na teplém místě nebo během léta stačí na vykynutí 45 minut
- Vykynuté těsto vyklopíme na moukou podsypanou pracovní desku a rozdělíme si na jednotlivé dílky (cca 80 – 100 g) záleží, jak velké knedlíky chcete
- Knedlíky plníme ovocem a necháme ještě 5 – 10 minut odpočívat
- Připravíme si mřížku na vaření v páře, na dno hrnce dáme trochu vody a umístíme knedlíky (které lehce potřeme olejem) s patřičným rozestupem – během vaření ještě narostou
- Nasadíme poklici a zapneme program (Parní vaření) na 5 minut – po uvaření nepouštíme páru manuálně, počkáme tak 3 minuty než otevřeme
- Knedlíky propícháme vidličkou, vytáhneme na talíř a hned potíráme roztopeným máslem nebo olejem (proti osychání)
Jak kynuté knedlíky servírovat
Ovocné kynuté knedlíky lze podávat s mákem, tvarohem, pudinkem, šlehačkou, přelité máslem a posypané kakaem, s ovocnou omáčkou, mletými ořechy, polité čokoládou, sirupem…zkrátka na co budete mít chuť a pokaždé jinak.

Komentáře