Kynuté knedlíky s jahodami – vařené 5 minut na páře v multifunkčním hrnci

Kynuté knedlíky s ovocem jedl pravděpodobně každý. Je to často připravované jídlo našich babiček a maminek. Dodnes se těší velké oblibě. Někdo je rád s jahodami, druhý dá předost borůvkám a třetí meruňkám. Od jejich přípravy mnohé odrazuje fakt, že nejde o pokrm, který je připravený během okamžiku.

Pokud si to člověk naplánuje a použije vymoženosti moderní doby, jako je kuchyňský robot nebo domácí pekárna a multifunkční hrnec, může se takové jídlo stát jednoduchým na přípravu. Jediné co zbývá, je udělat si čas.

Recept na kynuté knedlíky s jahodami

  • Doba přípravy: 20 minut
  • Doba kynutí těsta: 60 minut
  • Doba celkem: 80 minut
  • Náročnost: střední
  • Počet porcí: 10 – 12 ks

Použité ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • Špetka soli
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 5 gramů instantní droždí
  • 1 celé vejce
  • Mléko podle potřeby (cca jedna menší sklenka)

Postup přípravy

  • Nejdříve v míse robota smícháme suché ingredience
  • Poté přidáme vajíčko a trochu mléka, začneme hníst těsto a postupně podle potřeby mléko doléváme
  • Uhnětené těsto dáme do olejem vymazané mísy kynout a přikryjeme fólií. Na teplém místě nebo během léta stačí na vykynutí 45 minut
  • Vykynuté těsto vyklopíme na moukou podsypanou pracovní desku a rozdělíme si na jednotlivé dílky (cca 80 – 100 g) záleží, jak velké knedlíky chcete
  • Knedlíky plníme ovocem a necháme ještě 5 – 10 minut odpočívat
  • Připravíme si mřížku na vaření v páře, na dno hrnce dáme trochu vody a umístíme knedlíky (které lehce potřeme olejem) s patřičným rozestupem – během vaření ještě narostou
  • Nasadíme poklici a zapneme program (Parní vaření) na 5 minut – po uvaření nepouštíme páru manuálně, počkáme tak 3 minuty než otevřeme
  • Knedlíky propícháme vidličkou, vytáhneme na talíř a hned potíráme roztopeným máslem nebo olejem (proti osychání)

Jak kynuté knedlíky servírovat

Ovocné kynuté knedlíky lze podávat s mákem, tvarohem, pudinkem, šlehačkou, přelité máslem a posypané kakaem, s ovocnou omáčkou, mletými ořechy, polité čokoládou, sirupem…zkrátka na co budete mít chuť a pokaždé jinak.

Gabriela Kortová

Gabriela Kortová

Zdraví, síla a vitalita nejsou otázkou věku. Jsem žena 50+, která se sportu věnuje již 15 let. Mám odborné vzdělání v oblasti výživy a doplňků stravy a mou vášní je inspirovat další ženy, aby se cítily lépe ve svém těle. Sdílím zkušenosti, píšu články a ukazuji, že i po padesátce může být život plný energie. Nechte se inspirovat na mém Facebooku a Instagramu.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.