Protože jsme doma pouze dva a jen zřídkadky se nás sejde víc, tak peču v menším množství. Hodně lidí raději nepeče vůbec, protože nemají v plánu potom jíst koláče nebo jiné pečivo celý týden. Já jsem to vyřešila tak, že peču jednak z menšího množství, ale především peču v horkovzdušné fritéze, abych zbytečně nezapínala troubu, což by nebylo příliš ekonomické.
Tudíž 8 koláčů na chuť je tak akorát a ani to nevyjde draho. S pečením v multifunkčním hrnci (který má i program horkovzduch) nemám zkušenost, protože mám fritézu v podstatě jako mini troubu 14l. Pokud i vy máte podobnou fritézu, určitě v ní vyzkoušejte i kynuté koláče a jiné moučníky.
Ingredience na koláče
- 150 g hladké špaldové mouky
- 150 g mouky Einkorn
- 2 polévkové lžíce Xylitolu
- 1 kávová lžička vanilkové esence
- 3 polévkové lžíce Majolky
- 1 žloutek (bílek na potření koláčů)
- 1/2 kávové lžičky instatní droždí (asi 3 gramy)
- Mléko podle potřeby
Postup
- Veškeré ingredience vložím do mísy robota a nechám ho vykonávat svou práci – výsledkem musí být vláčné a pružné těsto, které se shlukuje do koule na háku
- Vyhnětené těsto přemístím do olejem vymazné mísy a nechám 60-90 minut kynout, poté vyklopím těsto na pracovní desku a vytvaruji bochánky (dělávám bochánky po cca 80 gramů)
- Bochánky nechám ještě 15-20 minut kynout, poté je zploštím, udělám doprostřed důlek, potřu bílkem a naplím – marmeláda, tvaroh, posypka (klidně lze použít i mák, ořechy, povidla, ovoce, čokoláda)
- Posypku dělávám z kokosového oleje a kokosové mouky – dám do mističky trochu oleje a přisypu kokosovou mouku podle potřeby. Je příjemně a přirozeně nasládlá i bez použití cukru.
- Koláče peču v horkovzdušné fitéze na 170 stupňů 13 minut (z toho posledních 5 minut přikryté)
- Upečené koláčky přemístím na mřížku a postříkám kokosovým olejem ve spreji – ještě teplé popráším buď kokosovou moučkou nebo práškovým Xylitolem
Přeji dobré chutnání
Komentáře