Nemusíte zrovna držet LC dietu, abyste si mohli upéci tento šťavnatý koláč. Vynechat občas lepek a nahradit klasickou mouku za jinou je přínosem, stejně tak, když člověk ve stravě krapet očeše sacharidy. I tak se vyplatí držet se střídmosti. Aneb – všeho s mírou. V podstatě sacharidy u LC stravování nahradí tuky, tudíž pokud vyloženě nedržíte LC dietu, je dobré mít i množství tuků pod kontrolou, ačkoli jde o tzv. hodné tuky. Ale to vše určitě víte, proto rovnou přejdu k receptu.
Ingredience na těsto + postup
- 2 vajíčka
- 3 polévkové lžíce Erytrytolu nebo Xylitolu
- 4 polévkové lžíce kokosové mouky
- 4 polévkové lžíce mandlové mouky (mleté mandle či jiné ořechy)
- 2 polévkové lžíce kokosového nebo olivového oleje
- 1/2 kávové lžičky jedlé sody
- 1/2 kávové lžičky Xantanové gumy (nemusí nutně být, jde to i bez ní – vyzkoušeno)
- Voda podle potřeby
– vejce vyšlehám s Erytrytolem do pěny
– přidám ostatní ingedience a vymíchám hustší těsto
– těsto seškrábnu do koláčové formy a mokrou lžíci uhladím (koláčovou formu jsem stříkla kokosovým olejem ve spreji a vysypala mletými mandlemi)
Jogurtová vrstva na těsto + mák, ovoce, posypka
- 8 polévkových lžíc jogurtu (já použila sójový, ale je to jedno)
- 3 – 4 polévkové lžíce vaječného bílku
- 1 polévková lžíce vanilkové esence
– jogurtovou hmotu nanesu na těsto
– na jogurt nasypu mletý mák (mi zůstalo v dóze od minula asi 4 polévkové lžíce)
– na mák umístím ovoce (použila jsem maliny a borůvky)
– poslední vrstvu tvoří posypka z kokosového oleje a kokosové mouky
Pekla jsem na horkovzduch (horkovzdušná fritéza Klarstein) prvně na 170 stupňů 20 minut odktyré, poté jsem přikryla a dopekla ještě na 180 stupňů / 10 minut
Přeji dobré chutnání
Komentáře