LC koláč se sójovým jogurtem, ovocem a kokosovou posypkou

Nemusíte zrovna držet LC dietu, abyste si mohli upéci tento šťavnatý koláč. Vynechat občas lepek a nahradit klasickou mouku za jinou je přínosem, stejně tak, když člověk ve stravě krapet očeše sacharidy. I tak se vyplatí držet se střídmosti. Aneb – všeho s mírou. V podstatě sacharidy u LC stravování nahradí tuky, tudíž pokud vyloženě nedržíte LC dietu, je dobré mít i množství tuků pod kontrolou, ačkoli jde o tzv. hodné tuky. Ale to vše určitě víte, proto rovnou přejdu k receptu.

Ingredience na těsto + postup

  • 2 vajíčka
  • 3 polévkové lžíce Erytrytolu nebo Xylitolu
  • 4 polévkové lžíce kokosové mouky
  • 4 polévkové lžíce mandlové mouky (mleté mandle či jiné ořechy)
  • 2 polévkové lžíce kokosového nebo olivového oleje
  • 1/2 kávové lžičky jedlé sody
  • 1/2 kávové lžičky Xantanové gumy (nemusí nutně být, jde to i bez ní – vyzkoušeno)
  • Voda podle potřeby

– vejce vyšlehám s Erytrytolem do pěny

– přidám ostatní ingedience a vymíchám hustší těsto

– těsto seškrábnu do koláčové formy a mokrou lžíci uhladím (koláčovou formu jsem stříkla kokosovým olejem ve spreji a vysypala mletými mandlemi)

Jogurtová vrstva na těsto + mák, ovoce, posypka 

  • 8 polévkových lžíc jogurtu (já použila sójový, ale je to jedno)
  • 3 – 4 polévkové lžíce vaječného bílku
  • 1 polévková lžíce vanilkové esence

– jogurtovou hmotu nanesu na těsto

– na jogurt nasypu mletý mák (mi zůstalo v dóze od minula asi 4 polévkové lžíce)

– na mák umístím ovoce (použila jsem maliny a borůvky)

– poslední vrstvu tvoří posypka z kokosového oleje a kokosové mouky

Pekla jsem na horkovzduch (horkovzdušná fritéza Klarstein) prvně na 170 stupňů 20 minut odktyré, poté jsem přikryla a dopekla ještě na 180 stupňů / 10 minut

Přeji dobré chutnání 

 

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.