Tento lehký guláš ze zeleniny a fazolí patří mezi tzv. bezmasá jídla. Častá konzumace masa je spojována s řadou onemocnění, zejména s rakovinou tlustého střeva. Nemusíte být tedy vegan nebo vegetarián, abyste si dopřáli den bez živočišných výrobků. Takové pokrmy umožňují projevit svou kreativitu a ušetří vám nějakou korunu.
V minulosti byly bezmasé dny běžnou součástí stravování. Nebyl takový výběr masa a lidé mnohem častěji sahali po luštěninách a obilovinách. Dnes se doporučuje zařazovat bezmasé dny pravidelně, minimálně 2 x v týdnu.
Recept na zeleninovo – fazolový guláš
- Doba přípravy: 10 minut
- Doba vaření: 20 minut
- Doba celkem: 30 minut
- Náročnost: snadné
- Počet porcí: 4

Potřebné ingredience
- 400 g fazolí v konzervě (nebo předem uvařené – doba vaření pak bude delší)
- 1 kus paprika (jakákoli barva)
- 4 kusy rajčat (nebo rajčata z plechovky)
- 4 polévkové lžíce rajčatového protlaku (vynecháme v případě rajčat z plechovky)
- Řapíkatý celer
- Cuketa
- Žampióny
- Sůl, pepř, gulášové koření, majoránka
- Olej
- Cibule
- Česnek
Postup přípravy
- Na oleji si necháme zesklovatět cibulku a česnek nakrájený na plátečky
- Přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a žampióny
- Osolíme, opeříme podle chuti a přidáme i gulášové koření a protlak
- Podle potřeby podléváme, ale ne mnoho, aby nebyl guláš vodnatý
- Vaříme do změknutí zeleniny a poté vmícháme fazole z plechovky (nebo předem uvařené)
Jak si guláš ještě vylepšit
Pro navýšení bílkovin a jako náhradu za maso, můžete přidat do guláše tofu, tempeh, sójové kostky. Já jsem bílkoviny přidala formou quinoy. Tím se dostáváme k přílohám.
Příloha k vegan guláši
Vedle quinoy, kterou jsem zvolila já, můžete použít i běžné těstoviny nebo jejich náhradu. K mým oblíbeným patří čočkové, sójové, quinoa nebo hráškové. Například čočkové těstoviny obsahují na 100 g / 25 g bílkovin. Tyto těstoviny mají i nižší glykemický index. Chutný je však i kuskus, podávat se dá také s rýží nebo pečivem.

Komentáře