Makový koláč s jablkem a polevou z kokosové smetany

Koláče mám ráda, a to proto, že je lze snídat, svačit nebo mlsat ke kávě. Tento je s minimem Xylitolu, protože o přirozenou a příjemně sladkou chuť se postará kokosová mouka, jablíčko a šťáva z pomeranče. Když na to přijde, sladit vlastně vůbec nemusíte. Ovoce se o to postará. 

Koláč navíc obsahuje vlákninu, kterou je potřeba ve stravě bedlivě hlídat. Recept je opravdu jednoduchý a určitě se není čeho bát, není co pokazit.

Ingredience na makový koláč s jablkem 

  • 2 větší vejce (nebo 3 malé)
  • Xylitol – 2 polévkové lžíce (klidně můžete vynechat)
  • Mák 70 g (já použila půl mletého a půl nemletého, ať to hezky křoupe)
  • Chia semínka 10 g (nemusí být, pak ale přidejte mák)
  • Kokosová mouka 80 g
  • Vanilkový pudink v prášku 20 g
  • Kávová lžička jedlé sody nebo prášek do pečiva
  • Šťáva z jednoho velkého pomeranče (nebo 2 malé) a přidat do těsta i dužinu (můžete rovnou pomeranč celý rozmixovat)
  • 1 jablíčko (já jsem krájela na kostičky, může být však strouhané)
  • Kdyby bylo potřeba – tak trochu vody / já jsem dodávat nemusela

Na polevu pak:

  • Kokosová smetana 250 ml
  • Agar agar – kávová lžička
  • Trošku hořké čokolády

Jak na to? 

  • Vejce vyšlehám s Xylitolem do pěny
  • Přidám šťávu z pomeranče i s dužinou a opět promíchám
  • Následně přidám veškeré suché ingredience
  • Nakonec jemně vmíchám jablíčko

Koláčovou formu vymažu a vysypu (já na vysypání používám kokos, mleté ořechy nebo drcené vločky apod.) a vyškrábnu z mísy stěrkou těsto a uhladím. Pekla jsem v horkovzdušné fritéze na 160 stupňů / 35 minut (z toho posledních 15 minut přikryté)

Po upečení ihned na ještě horký koláč naliji polevu

  • Poleva – v malé mističce rozmíchám v trošce vody kávovou lžičku agar agar a vleji do kokosové smetany, kterou zahřívám v kastrůlku na plotně. Tuto směs pak naliji na koláč. Nic víc. Kokosová smetana je rovněž příjemně nasládlé chuti.

Jakmile koláč vystydne a poleva ztuhne, nastříkám cik cak z pytlíku roztopenou hořkou čokoládu. Zdobení záleží už na vaší fantazii. Čokoládu už třeba vůbec používat nemusíte.

Přeji dobré chutnání 

 

 

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.