Mandlové mléko a mandlové kuličky

Při výrobě mléka (zejména z ořechů) zůstane vždy drť, kterou lze ještě využít mnoha způsoby. Do polévek, těst při pečení, pomazánek nebo právě do lahodných kuliček, které jsou zdravější alternativou mlsání nebo i rychlá svačinka, která na nás počká v lednici. Kuličky lze dělat na sladký i slaný způsob. Já si pro dnešek vybrala sladkou variantu. 

Jak na mandlové mléko? 

  • Do misky si vložíme 200 gramů mandlí a zalijeme převařenou vodou – necháme 5-10 minut stát, aby slupka ořechů nasála vodu
  • Poté sloupneme z mandlí slupku
  • Oloupané a propláchnuté mandle vložíme do mixéru a přidáme jeden litr filtrované vody a špetičku soli – rozmixujeme
  • Mléko přecedíme přes sítko nebo plátěný pytlík a vyždímáme

TIP: mléko lze dochutit javorovým či jiným sirupem, vanilkou, skořicí…

Jak na mandlové kuličky? 

  • Po důkladném vyždímání plátýnka nám zůstane z výroby mléka ořechová drť. Tu dáme do misky a přídáme:
  • 1 vrchovatou polévkovou lžíci mandlového másla (může být i jiné ořechové máslo)
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 1 kávovou lžičku skořice
  • 25 gramů strouhané hořké čokolády (nebo 1 polévkovou lžíci kakaa)
  • 1 kávovou lžičku čokoládového proteinu (nemusí být)
  • Libovolné sladidlo – xylitol, nějaký sirup, kokosový cukr – množství si řídíte sami
  • Rozmixované ovesné vločky (nebo jemné vločky) – tolik, aby vznikla tuhá hmota, která se dá tvarovat do kuliček – pokud by se vám hmota zdála příliš hutná, přidejte ořechové máslo
  • K obalení kuliček použijeme to, co máme k dispozici: kokos, strouhaná čokoláda, mleté ořechy, semínka – do kuličky lze zabalit i překvapení (oříšek, drobné sušené ovoce, kousek čokolády)
  • Hotové kuličky lze ihned konzumovat nebo skladujeme v lednici, kde ještě i ztuhnou

Přeji dobré chutnání 

 

 

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.