Při výrobě mléka (zejména z ořechů) zůstane vždy drť, kterou lze ještě využít mnoha způsoby. Do polévek, těst při pečení, pomazánek nebo právě do lahodných kuliček, které jsou zdravější alternativou mlsání nebo i rychlá svačinka, která na nás počká v lednici. Kuličky lze dělat na sladký i slaný způsob. Já si pro dnešek vybrala sladkou variantu.
Jak na mandlové mléko?
- Do misky si vložíme 200 gramů mandlí a zalijeme převařenou vodou – necháme 5-10 minut stát, aby slupka ořechů nasála vodu
- Poté sloupneme z mandlí slupku
- Oloupané a propláchnuté mandle vložíme do mixéru a přidáme jeden litr filtrované vody a špetičku soli – rozmixujeme
- Mléko přecedíme přes sítko nebo plátěný pytlík a vyždímáme
TIP: mléko lze dochutit javorovým či jiným sirupem, vanilkou, skořicí…
Jak na mandlové kuličky?
- Po důkladném vyždímání plátýnka nám zůstane z výroby mléka ořechová drť. Tu dáme do misky a přídáme:
- 1 vrchovatou polévkovou lžíci mandlového másla (může být i jiné ořechové máslo)
- 2 polévkové lžíce kokosového oleje
- 1 kávovou lžičku skořice
- 25 gramů strouhané hořké čokolády (nebo 1 polévkovou lžíci kakaa)
- 1 kávovou lžičku čokoládového proteinu (nemusí být)
- Libovolné sladidlo – xylitol, nějaký sirup, kokosový cukr – množství si řídíte sami
- Rozmixované ovesné vločky (nebo jemné vločky) – tolik, aby vznikla tuhá hmota, která se dá tvarovat do kuliček – pokud by se vám hmota zdála příliš hutná, přidejte ořechové máslo
- K obalení kuliček použijeme to, co máme k dispozici: kokos, strouhaná čokoláda, mleté ořechy, semínka – do kuličky lze zabalit i překvapení (oříšek, drobné sušené ovoce, kousek čokolády)
- Hotové kuličky lze ihned konzumovat nebo skladujeme v lednici, kde ještě i ztuhnou
Přeji dobré chutnání
Komentáře