Kváskový pivní chléb a mrkvová pomazánka s tempehem, to je prostě dobrota, která osloví nejednoho vyznavače zdravého stravování. Nálož vitamínů, minerálů, bílkovin a potravy pro střevní kolonii. Tady se nám schází hned tři ferentované potraviny – kváskový chléb, tempeh a miso pasta. Jdeme na recept.
Chléb zadělávám bez rozkvasu a popravdě se s tím moc nepářu. Naházím do mísy všechny ingreience a nechám robota vymíchat pružné těsto – takovou kouli, která drží na háku. A jaké ingredience to jsou? Mouky vždy různě míchám od oka, ale tentokrát jsem si zapisovala.
Ingredience na chlebík
- 50 g celozrnné žitné mouky
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g mouky einkorn
- 150 g hladké špaldové mouky
- Polévková lžíce pšeničného proteinu
- 2 polévkové lžíce mix drobných semínek
- 1 kávová lžička xylitolu
- 1 kávová lžička soli
- 1 kávová lžička olivového oleje
- 1 kávová lžička mletého kmínu
- 90 g celoznný žitný kvásek
- Půl sklenice vody + pivo, kolik je potřeba
Pokud se vám stane, že to s tekutinou přeženete, přidejte víc mouky. V opačném případě, když je těsto stále tuhé, po trošičkách dolévejte pivo. Uhnětené těsto vložím do olejem vymazané mísy a strčím do igelitové tašky – co hodinu těsto ponatahuji celkem 3x. Pak nechám kynout – doba kynutí závisí na síle kvásku a domácích podmínkách. Já mám za 5 – 6 hodin nakynuto.
TIP: pokud se obáváte těsta bez rozkvasu, protože nemáte silný kvásek, přidejte pro vaší větší jistotu špetku sušeného droždí – hybridní těsto.
Poté stočím těsto do ošatky a nechám ještě hodinu kynout, zapínám troubu a po 25 minutách vkládám nařezaný chlebík do rozehřátého litinového hrnce na pečícím papíru a peču na 230 stupňů / s poklicí 15 minut. Poté snížím teplotu na 170 – 180 stupnů a dopékám 35 – 40 minut už bez poklice. Na mřížce nechám vychladnout
Mrkvová pomazánka s tempehem
- 2 středně velké mrkve si nastrouhám na jemném struhadle (lze syrové, ale i tepelně upravenou mrkev)
- Tempeh si nožem nakrájím na maličké kousky – nebo krátce rozmixovat
- Přídám: tahini, miso pastu, hořčici, pepř, čensnek, sušené drožďové vločky s vitamínem B12 – promíchám a hotovo. Můžeme mazat na vychladlý kváskový chléb a posypat klíčky z řeřichy
Přeji dobré chutnání
Komentáře