Koláče jsou osvědčenou a v mnoha domácnostech oblíbenou klasikou. Připravit se dají s tvarohem, pudinkem, mákem, ořechy, čokoládou, ale i s ovocem nebo skořicovým krémem. Já si pro dnešek vybrala tvaroh a marmeládu. Jsou vláčné, měkké a voní po vanilce.
Dělala jsem je z 300 gramů mouky, protože jsme doma dva a nemusíme je jíst tři dny. Množství, které uvedu vystačí na 10 kusů koláčů. Vy můžete dát mouky víc, pokud je u vás doma více strávníků nebo čekáte hosty.
Použité ingredience na těsto
- 150 g hladké špaldové mouky
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g Xylitolu
- Špetka soli
- 2,5 polévkové lžíce vanilkové esence (nebo vanilkový cukr)
- 1 žloutek
- 40 g majolky
- Plnotučné mléko – množství řídím podle potřeby
- 3 g instatního droždí
Jak na to?
- V robotu si zadělám těsto, aby vznikla pružná koule, která se drží ná háku. Těsto přendám do olejem vymazené nádoby a přikryju igelitem, nechám kynout zhruba 40 až 60 minut. Záleží, jak teplo je v místnosti, podle toho těsto kyne.
- Poté si rozdělím na menší bochánky (já dělala kuličky cca 50 – 55 gramů) a každou rukou uplácnu. Udělám štamprlí do každé placičky důlek a potřu je bílkem (žloutek je v těstu) a nechám ještě chvíli kynout na plechu. Zatím jsem si připravila tvaroh.
- Mistička tvarohu, xylitol – podle chuti, vanilkovou esenci a zbytek bílku. Pokud byste měli tvaroh řidší, přidejte vanilkový pudink v prášku. Já jsem používala domácí, tuhý tvaroh.
- Připravený tvaroh lžičkou nanesu do důlku v koláči a nahoru dám ještě marmeládu. Použila jsem meruňkovou, ale mohou být i povidla nebo to, čemu dáváte přednost. Třeba nějaké drobné ovoce.
- Na závěr ještě přidám posypku z kokosové mouky a kokosového oleje.
- Pekla jsem na horkovzuduch 170 stupňů / 11 minut
- Po upečení přendám na mřížku a stříknu ještě kokosovým olejem ve spreji
- Jakmile koláče trochu vychládnou, posypu moučkovým xylitolem
Přeji dobré chutnání
Komentáře