Vynikající salát s kozím sýrem, červenou řepou a granátovým jablíčkem

Saláty jsou výživné, lehké, většinou i rychle připravené jídlo. Velké oblibě se těší zejména v jarních a letních měsících. Vedle širokého spektra vitamínů a minerálů může být salát i dobrým zdrojem hydratace. Na jaře pomůže zažehnat únavu a během léta osvěží.

Pokud je salát dobře poskládaný a nechybí v něm zdravé tuky i bílkoviny, poslouží jako hlavní jídlo. Ať už na večeři nebo oběd. Salát lze také podávat jako méně energetická příloha k masu.

Recept na salát s kozím sýrem

  • Doba přípravy: 15 minut
  • Náročnost: snadné
  • Počet porcí: 2

Použité ingredience

  • 4 hrsti mix salátů
  • 4 hrsti mix klíčků
  • Olivy (množství libovolné)
  • 160 g kozího sýra
  • Červená řepa, salátová okurka, ředkvičky
  • Hrst zrníček z granátového jablíčka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce panenského olivového oleje
  • Šťáva z půlky citrónu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 plátky kváskového chleba

Postup přípravy

  • Na talíř si vyskládáme mix salátů a klíčků
  • Přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a olivy
  • Červenou řepu nakrájenou na kolečka (nakládanou nebo pečenou, vařenou)
  • Přidáme na kostičky nakrájený kváskový chléb a kozí sýr
  • Celé to přelijeme zálivkou z panenského olivového oleje, propasírovaného česneku, soli, pepře, šťávy z citrónu

Čím ještě salát vylepšit?

Výtečně se hodí přidat ještě ořechy, ať už vlašské, pekanové, mandle nebo jiné. Zdravé tuky a bílkoviny dodají i různá semínka. Zálivku lze připravit také z bílého jogurtu, zakysané smetany. Do salátů se hodí i opečená cizrna, hrášek, krutony. Místo kozího sýra pro obměnu použijte jiný druh sýra nebo pro vegan verzi tofu, tempeh apod.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.