Saláty jsou výživné, lehké, většinou i rychle připravené jídlo. Velké oblibě se těší zejména v jarních a letních měsících. Vedle širokého spektra vitamínů a minerálů může být salát i dobrým zdrojem hydratace. Na jaře pomůže zažehnat únavu a během léta osvěží.
Pokud je salát dobře poskládaný a nechybí v něm zdravé tuky i bílkoviny, poslouží jako hlavní jídlo. Ať už na večeři nebo oběd. Salát lze také podávat jako méně energetická příloha k masu.
Recept na salát s kozím sýrem
- Doba přípravy: 15 minut
- Náročnost: snadné
- Počet porcí: 2
Použité ingredience
- 4 hrsti mix salátů
- 4 hrsti mix klíčků
- Olivy (množství libovolné)
- 160 g kozího sýra
- Červená řepa, salátová okurka, ředkvičky
- Hrst zrníček z granátového jablíčka
- 2 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce panenského olivového oleje
- Šťáva z půlky citrónu
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 plátky kváskového chleba
Postup přípravy
- Na talíř si vyskládáme mix salátů a klíčků
- Přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a olivy
- Červenou řepu nakrájenou na kolečka (nakládanou nebo pečenou, vařenou)
- Přidáme na kostičky nakrájený kváskový chléb a kozí sýr
- Celé to přelijeme zálivkou z panenského olivového oleje, propasírovaného česneku, soli, pepře, šťávy z citrónu
Čím ještě salát vylepšit?
Výtečně se hodí přidat ještě ořechy, ať už vlašské, pekanové, mandle nebo jiné. Zdravé tuky a bílkoviny dodají i různá semínka. Zálivku lze připravit také z bílého jogurtu, zakysané smetany. Do salátů se hodí i opečená cizrna, hrášek, krutony. Místo kozího sýra pro obměnu použijte jiný druh sýra nebo pro vegan verzi tofu, tempeh apod.
Komentáře