Zapékané brambory zná asi každý. Patří mezi snadné, poměrně rychle připravené a vděčné jídlo. Navíc tak můžeme zužitkovat i další zeleninu a přebytky z lednice. K dochucení lze použít různé koření, bylinky, marinády, omáčky. Připravit si můžeme bezmasou verzi, ale kdo rád maso a uzeniny, tak může přidat šunku, klobásku, anglickou slaninu, kuřecí nebo mleté hovězí maso.
Recept na zapékané brambory s dýní
- Doba přípravy: 15 minut
- Doba pečení: 40 minut
- Doba celkem: 55 minut
- Náročnost: snadné
- Počet porcí: 2

Použité ingredience
- 250 g očištěné a nakrájené dýně
- 2 ks brambor
- 1 ks batát
- 2 stonky řapíkatého celeru
- Sušená cibule a česnek
- Sůl a pepř
- Sušené bylinky a koření podle chuti (používám mix koření na pečené brambory)
- 2 vejce
- 5 polévkových lžic kokosové smetany (nebo jiné)
- 1 polévková lžíce hořčice
- Olej
- 3 hrsti strouhaného sýra (Mozzarella a Cheddar)
Postup přípravy
- Připravíme si veškerou zeleninu, poté jí umístíme do zapékací formy
- Zastříkneme olejem, ochutíme solí, pepřem, sušenou cibulkou, česnekem, kořením a dáme péct na 25 minut při 180°C (do předem vyhřáté trouby)
- Po 20 minutách vytáhneme a zalijeme připravenou směsí z: vajec, hořčice, kokosové smetany, solí, pepře, sušených bylinek a posypeme strouhaným sýrem
- Vložíme zpátky do trouby a ještě 15 minut (nebo podle potřeby) dopečeme
S čím zapékané brambory podávat?
Zapékané brambory lze podávat samostatně, ale hodí se k nim i zelenina, saláty, nakládaná cibulka, okurky. I když se připravují jako samostatné jídlo, lze je použít jako přílohu k masu.
Jak si recept vylepšit?
Každý preferuje jinou zeleninu, koření i bylinky. Existuje tedy velký prostor pro experimentování. Zapékat lze brambory s různou zeleninou: květákem, cuketou, brokolicí, rajčaty. Vylepšit si je lze přidáním pizza omáčky, česnekového krému, různými druhy sýra, jogurtu apod.

Komentáře