Pečené hovězí casserole

Casserole představuje přípravu masa a zeleniny (nebo jen zeleniny) v jednom hrnci. V podstatě lze říci hovězí a zelenina z jednoho hrnce či jednoho pekáčku. Nemusí se péct, může se též dusit. Připravit lze také z kuřecího, ryb, fazolí.

Úplně nejstarší recept na casserole, pochází z roku 1250, kdy šlo o přípravu směsi z těstovin, sýra a koření. Populárnější se jídlo stalo až na konci 19. století, kdy takový „kastrol“ poskytoval dostupnou výživu během obou světových válek. Zkrátka se do hlubokého hrnce dalo vše, co bylo doma k mání. Byl to jednoduchý, rychlý a levný způsob, jak nakrmit celou rodinu.

I my si dnes společně připravíme poměrně jednoduché jídlo, kde sice pečení trvá déle, ale nemáte s tím téměř žádnou práci.

Recept na hovězí casserole

  • Doba přípravy: 25 minut
  • Doba pečení: 2,5 hodiny
  • Náročnost: snadné
  • Počet porcí: 7

Použité ingredience

  • 750 g hovězí přední maso (na kostky)
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks brambor
  • 2 ks petržele
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • Cibule
  • Česnek
  • 1 ks batát
  • Dýně (asi 100 g)
  • 1 paprika (libovolná barva)
  • Sójová omáčka
  • 4 polévkové lžíce rajského protlaku
  • Přepuštěné máslo nebo sádlo
  • Koření: tymián, bobkový list, kmín, pepř, majoránka, bazalka, pažitka, sladká nebo pálivá paprika
  • 2 vrchovaté kávové lžičky kukuřičné mouky
  • Sklenice piva nebo vína
  • Vývar nebo voda

Poznámka: zeleninu můžete dát jakoukoli v libovolném množství. Nejčastěji se používá kořenová zelenina, ale v podstatě je to na vás

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravíme veškerou zeleninu
  • Poté si na přepuštěném másle nebo sádle orestujeme hovězí, aby se zatáhlo a přidáme cibuli a společně chvíli restujeme, maso pustí šťávu
  • Poté přidáme k masu veškeré ingredience (vyjma kukuřičné mouky), promícháme a nalijeme pivo a vodu nebo vývar, tekutiny je tolik, že je obsah téměř ponořen
  • Vložíme do trouby a na 170°C pečeme (já peču bez pokličky) zhruba 2,5 hodiny – občas pohledem zkontrolujeme a promícháme obsah)
  • 10 minut před koncem pečení vmícháme do obsahu kukuřičnou mouku rozmíchanou v trošce vody (obsah v hrnci se tak zahustí)

TIP: bobkový list vkládám do čajového pytlíku, abych ho pak nemusela složitě lovit

S čím casserole podávat?

Hodí se k němu pečivo, rýže, těstoviny, ale i bramborová kaše. U nás je nejoblíbenější čerstvě upečený chléb, který vydlabu a naplním touto směsí, jako druhá příloha je pak náš favorit bramborová kaše.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.