šípek na podzimPomalu, ale jistě se nám hlásí podzim. S ním přichází i chladná rána, den se pomalu zkracuje, slunce nás nevyhřívá jako dřív, fouká chladnější vítr a naše tělo je vystaveno útokům různých bacilů, virů. Oslabuje se náš imunitní systém.

Můžeme mu ale účinně pomoci. Existuje spousta vitamínových doplňků, které lze koupit. Ale není lepší si udělat procházku do přírody a vzít si z ní dary, které jsou pro naše zdraví důležité a přitom  nás to nestojí ani korunu? Přinášíme vám jednu z možností.

V období září a října dozrává všem známý šípek. Keř s trny a malými oválnými červenými plody. Víte, že šípek má více vitamínu C, než například  pomeranč? Tak si pojďme připravit šípkový čaj, který nastartuje náš imunitní systém a dodá našemu tělu tak vzácný vitamín.

Sbírejte tvrdé, červené, někdy oranžové plody nejlépe v čisté přírodě. Vyhněte se místům kolem cesty, kde mohou ulpět na keři zplodiny. Doma jej usušte v sušičce do 60°C. Pokud byste nastavili vyšší teplotu, aby se šípek rychleji usušil, můžete tak ztratit důležitý vitamín C. Poté usušené šípky skladujte ve vzduchotěsné sklenici. Doba uskladnění by neměla přesáhnout jeden rok.

Šípkový čaj je bohatý nejen na vitamín C, ale také na vitamín B, vápník, karoten. Napomáhá při nachlazení, virózám, únavě, při zánětech močového ústrojí a ledvin, zpevňuje cévy a pánové ocení zejména to, že zvyšuje potenci.

Vaříme šípkový čaj

2 hrstky usušených šípků zalijeme 0,5l studené vody a necháme ho přes noc odstát. Ráno vaříme čaj zhruba 15 minut a můžeme podávat. Je lahodný, má krásnou barvu. Kdo chce, může si jej dosladit, nejlépe medem. Ale pozor na to, aby čaj nebyl příliš horký. Teplo všeobecně napomáhá ke ztrátě různých vitamínů. Zdravé nápoje si můžete připravit  z darů matky přírody.

Fotografie publikována se svolením joannawnuk Photography/FreeDigitalPhotos.net