zázvor čajZázvor je tropická rostlina a pochází z jihovýchodní Asie. V Asii je velmi oblíbený, pokrmy z něj najdete v mnoha restauracích. Tento malý zázrak se dostal i k nám. Na rozdíl od Asie je u nás však k sehnání ve své vlastní podobě v obyčejných obchodech. Použít ho můžete jak do pokrmů, tak jako lék při mnoha nemocech.

Zázvor a jeho účinky

Pokud máte problémy s trávením, právě zázvor vám může pomoci. Navíc pomáhá při cestovních nevolnostech. S nevolností bojuje i v těhotenství. Pokud nemáte podobný problém, ale semlela vás chřipka, i v tuhle chvíli se zázvor hodí! Je skvělý pomocník při chřipce a nachlazení, pomáhá zmírnit potíže, které chřipku obvykle doprovázejí. Navíc je vhodný i pro všechny, kteří netrpí zdravotními problémy: pomáhá při relaxaci a proti stresu. Preventivně působí navíc proti rakovině.

Zázvor v kosmetice

Kromě léčiv a pokrmů se zázvor objevuje také v kosmetických přípravcích, jako jsou šampony na vlasy, krémy na obličej i ruce atp. Dokonce je přidáván do parfémů. Pokud vás ani jedna z těchto alternativ nezaujala, můžete vyzkoušet třeba vonné svíce nebo koupelové oleje.

Recept na zdravý čaj!zázvor čerstvý

Zázvorový čaj je snadný na přípravu, jde o levnou záležitost, a navíc vám bude odměnou to, že vám pročistí tělo a pomůže vám v době chřipek být stále zdravými!

Nejdříve je potřeba nachystat si následující ingredience: Čerstvý zázvor, vodu, med a citronovou šťávu.

Zázvor důkladně očistíme, oloupeme a následně na hrubo nastrouháme do šálku. Zalijeme vařící vodou a nechápe louhovat přibližně 15 minut. Poté tekutinu přecedíme. Podávat se může čaj horký i studený.

Důležité je také čaj dochutit, protože sám o sobě nemá zázvor příliš lákavou chuť. S tím si hravě poradí lžička medu a pár kapek čerstvé citronové šťávy, čímž se navíc podpoří množství vitamínů v čaji.

Závěrem

Zázvor je vhodný úplně pro všechny. Nejen, že vás ochrání před sníženou imunitou, navíc vám nakopne metabolismus, pomůže při hubnutí a nebudete mít problém s trávením. Je už jen na vás, zda zvolíte jeho čerstvou, kandovanou, nebo sušenou podobu.

Fotografie: Ginger Author: Giulia Mulè a Ginger Author: Eliot Phillips licencovány pod CC BY 2.0./ flickr.com