Polévka je grunt, říkávaly už naše babičky. A tahle je mimo jiné dietní, plná vlákniny i rostlinných bílkovin, nezatěžuje trávení. Zeleninu lze použít libovolnou, co doma najdete nebo takovou, kterou v polévkách preferujete. Spolu se zeleninou dáte vařit také edamame – plné bílkovin, vlákniny a antioxidantů.
O edamame si můžete najít na internetu pestrou škálu informací, pouze ve zkratce: pomáhá snižovat špatný cholesterol, obsahuje mnoho minerálů a vitamínů, nezvyšuje hladinu cukru v krvi, u žen pomáhá zmírnit projevy menopauzy, prevence rakoviny prsu a prostaty, brání ztrátám kostní hmoty a další..
Jak na polévku?
Záleží na tom, kolik porcí chcete připravovat, nebudu tedy záměrně udávat množství
- Zeleninový vývar
- BIO polévkové koření
- Zelenina dle vašich preferencí
- Edamame
- Zelené bylinky ze zahrádky (nebo kupované)
Já jsem vařila ve varném mixéru 30 minut a po vypnutí jsem nechala ještě 15 minut dojít. Záleží, zda budete vařit pod tlakem nebo klasicky na sporáku – pozor, ať zeleninu zbytečně nepřevaříte.
Pohankové knedlíčky
- Pohanku pořádně propláchnu a namáčím přes noc (já jsem použila 50 g pohanky) – dopoledne přemístím do mixéru a rozmixuji na kaši
- Přidám zelené bylinky
- Sůl a pepř
- Plnou kávovou lžičku lahůdkového droždí (kvůli vitamínu B12)
- Sušenou cibulku a česnek
- Polévkovou lžíci kukuřičné mouky
- Kávová lžička lněných semínek
- Kukuřičnou krupičku – tolik, aby vznikla hustá hmota
Knedlíčky nabírám lžíci a vkládám do osolené vroucí vody – krátce povařím a dám do mističky – vkládám do polévky před podáváním
Přeji dobré chutnání
Komentáře