Cuketovo-citronový chléb s citronovým přelivem

Cuketám se letos hodně daří. A i když si nepěstujete vlastní na zahrádce, máte určitě dost přátel, kteří se pyšní bohatou úrodou. Teda tak je to alespoň u nás. Dostala jsem od kamarádky plnou nákupní tašku ovoce a zeleniny, bezpochyby i cukety. A po všech těch cuketových pizzách, karbanátcích, cuketovém zelí, cuketových řízcích se mi zasteklo po něčem sladkém, ale zároveň osvěžujícím, a to třeba takový cuketový perník není. I když ten je také delikatesa. Pojďme si tedy spolu upéci tento osvěžující citrusový chlebík.

Použité ingredience 

  • 3 vajíčka
  • 60 g xylitolu (pokud dáváte přednost sladší chuti, dejte víc)
  • 8 PL kokosový olej
  • Špetka soli
  • 300 g strouhané cukety (já použila žlutou, ale v podstatě je to jedno)
  • 1 KL citronové kůry
  • Šťáva z 1 citrónu
  • 150 g celozrnná špaldová mouka
  • 150 g pohanková mouka
  • 30 g vanilkový pudinkový prášek
  • 1 prášek do pečiva

Na přeliv: šťáva z jednoho citronu, xylitol a dvě polévkové lžíce kokosové smetany – připravit předem, aby se xylitol rozpustil. Nebo použijte práškový xylitol

Jak na to? 

  • Vejce, špetku soli a xylitol vyšlehám do pěny
  • Pak přidám olivový olej a opět šlehám
  • Následně vmíchám strouhanou cuketu
  • Přidám postupně suché přísady (mouky a kypřící prášek do pečiva)
  • Těsto naliju do vymazané a kokosem vysypané formy (vysapt je možné čímkoli nebo použít papír na pečení)
  • Peču v předehřáté troubě na 170 stupňů / 40 minut – zkusit špejlí, zda je upečeno
  • Po upečení nechám vystydnout, vyklopím a poliju citronovým přelivem a pospyu kůrou z pomeranče

Přeji dobré chutnání 

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.