Cuketám se letos hodně daří. A i když si nepěstujete vlastní na zahrádce, máte určitě dost přátel, kteří se pyšní bohatou úrodou. Teda tak je to alespoň u nás. Dostala jsem od kamarádky plnou nákupní tašku ovoce a zeleniny, bezpochyby i cukety. A po všech těch cuketových pizzách, karbanátcích, cuketovém zelí, cuketových řízcích se mi zasteklo po něčem sladkém, ale zároveň osvěžujícím, a to třeba takový cuketový perník není. I když ten je také delikatesa. Pojďme si tedy spolu upéci tento osvěžující citrusový chlebík.
Použité ingredience
- 3 vajíčka
- 60 g xylitolu (pokud dáváte přednost sladší chuti, dejte víc)
- 8 PL kokosový olej
- Špetka soli
- 300 g strouhané cukety (já použila žlutou, ale v podstatě je to jedno)
- 1 KL citronové kůry
- Šťáva z 1 citrónu
- 150 g celozrnná špaldová mouka
- 150 g pohanková mouka
- 30 g vanilkový pudinkový prášek
- 1 prášek do pečiva
Na přeliv: šťáva z jednoho citronu, xylitol a dvě polévkové lžíce kokosové smetany – připravit předem, aby se xylitol rozpustil. Nebo použijte práškový xylitol
Jak na to?
- Vejce, špetku soli a xylitol vyšlehám do pěny
- Pak přidám olivový olej a opět šlehám
- Následně vmíchám strouhanou cuketu
- Přidám postupně suché přísady (mouky a kypřící prášek do pečiva)
- Těsto naliju do vymazané a kokosem vysypané formy (vysapt je možné čímkoli nebo použít papír na pečení)
- Peču v předehřáté troubě na 170 stupňů / 40 minut – zkusit špejlí, zda je upečeno
- Po upečení nechám vystydnout, vyklopím a poliju citronovým přelivem a pospyu kůrou z pomeranče
Přeji dobré chutnání
Komentáře