Fazolovo – cizrnový tortilla koláč

Původní význam slova tortilla (ve španělštině tortija) je dortík. Druh tenkého chleba respektive placky. Může být z cizrnové, kukuřičné ale i pšeničné mouky. Tyto chlebové placky jsou velmi oblíbené a plnit je lze v podstatě čímkoli. Vychutnáte si je se zeleninou, luštěninami, masem, sýrem na slaný způsob.

Ovšem vděčné jsou i při přípravě sladkých pokrmů – jablková kapsa, makový mini štrůdl, tortilla se sladkým tvarohem a ovocem. Můžete je jen jednoduše srolovat, poskládat jako kapsu nebo použít k přípravě sladkých i slaných koláčů tím, že je pouze vrstvíte na sebe a prokládáte nádivkou nebo krémem.

Recept na tortilla koláč s fazolemi a cizrnou

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Doba vaření: 10 minut
  • Doba pečení: 25 minut
  • Doba celkem: 45 minut
  • Náročnost: snadné
  • Počet porcí: 4 kusy

Použité ingredience

  • 400 g fazolí (předem uvařených nebo z konzervy)
  • 300 g cizrny (předem uvařená nebo z konzervy)
  • 4 polévkové lžíce rajského protlaku
  • 1 polévková lžíce hořčice
  • Hrst parmezánu
  • Hrstka kukuřice
  • Mozzarella kuličky
  • Cibule a česnek
  • Sůl a pepř
  • Koření: gulášové, uzená paprika, sušené bylinky
  • Olej
  • 4 kolečka tortilly

Postup přípravy

  • Orestujeme si na oleji cibulku a česnek
  • K cibulce přidáme fazole, cizrnu, kukuřici, osolíme, opepříme a přidáme koření
  • Vmícháme i rajský protlak a hořčici
  • Vytvoříme hustou směs, kterou si ještě podle vlastní chuti vylepšíme čím chceme – můžete dát poloviční množství luštěnin a doplnit zeleninou
  • Do dortové formy vložíme papír na pečení a položíme kolečko tortilly na kterou dáme část připravené směsi a lehce posypeme parmezánem
  • Postup opakujeme – torilla, fazolová směs a parmezán
  • Skončíme navrstvením fazolové směsi a navíc ještě vyskládáme nahoru kuličky mozzarelly
  • Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C / 25 minut

Tip na změnu nádivky

Pokud nepatříte mezi nadšence luštěnin, pak si vytvořte docela jinou náplň. Může to být pizza směs, směs z mletého masa a zeleniny, tortillu lze vrstvit a prokládat jen šunkou, sýrem, zeleninou. Výhodou je, že s tortillami jde doslova kouzlit. Stejně tak si můžete připravit sladký koláč, kdy budete mezi tortilla pláty dávat nějakou náplň a ovoce.

Gabriela Kortová

Gabriela Kortová

Zdraví, síla a vitalita nejsou otázkou věku. Jsem žena 50+, která se sportu věnuje již 15 let. Mám odborné vzdělání v oblasti výživy a doplňků stravy a mou vášní je inspirovat další ženy, aby se cítily lépe ve svém těle. Sdílím zkušenosti, píšu články a ukazuji, že i po padesátce může být život plný energie. Nechte se inspirovat na mém Facebooku a Instagramu.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.