Kurkuma (Tumeric) je koření známé již od starověku. Používá se nejen jako koření, ale i léčivo. Chuťově výrazně obohatí polévky, omáčky, masová, rýžová a zeleninová jídla. Hodí se také k dochucování a obarvení sýrů, másla, pečiva, houskových knedlíků, slaných i sladkých potravin.
Mnohdy se používá i jako náhražka za pravý šafrán. Je jednou z hlavních kořenících směsí a součást kari či pomerančového kari, dále se nachází v arašídovém máslu, polévkovém koření a většině indických, afrických, asijských kořenících směsích.
Koření i léčivo – Turmeric
Tento žlutý prášek (Turmeric aneb kurkuma) byl v Evropě znám již ve starověku. Arabští obchodníci jej dováželi z Indie nebo Srí Lanky. Toto koření bylo známo také pod názvem indický šafrán. V minulosti se kurkuma využívala především jako léčivo, nikoliv koření.
Turmeric obsahuje silici s ostrou vůní a jasně žluté barvivo, které se používá k barvení některých potravin, likérů, mastiček, ale rovněž lze použít i k barvení látky nebo dřeva. Výrazná chuť předurčila kurkumu k dochucování různých pokrmů. Přidává se do omáček, hořčice, vorcestrské omáčky, různých druhů kari koření apod.
Kurkuma a zdravotní přínos
- Obsahuje protizánětlivé látky
- Působí jako antidepresiva
- Doplňuje chemoterapii
- Obsahuje látky tlumící bolest
- Vhodná i pro diabetiky
- Působí proti artritidě
- Pozitivně ovlivňuje střeva
- Upravuje cholesterol
Terapeutické použití kurkumy
- AIDS/HIV
- Rakovina
- Anemie
- Zažívání
- Diabetes
- Žlučové kameny
- Zažívání/poruchy trávení
- Otrava jídlem
- Paraziti
- Stafylokokové infekce
- Kožní poranění
Obrázek: pixabay.com
Komentáře