Při klíčení dochází v semenech a zrnech k enzymatickým pochodům. Během tohoto procesu roste v zrnu množství esenciálních aminokyselin, a také mnohonásobně stoupá obsah minerálních látek a vitamínů. Konzumací klíčků snižujeme hladinu špatného cholesterolu a naopak zvyšujeme hladinu toho dobrého.
K dalším výhodám patří posílení imunity, podpora trávení, nízký obsah kalorií, vysoká nutriční hodnota, prevence rakoviny a mnoho dalšího. My se nebudeme zaměřovat v dnešním příspěvku na zdravotní výhody, které plynou z konzumace klíčků, ale jak si z naklíčené cizrny připravit pomazánku a mléko.
Mléko má typicky cizrnovou chuť, určitě není vhodné jako náhrada za mléko do kávy, ale jako samostaný nápoj chutná výtečně. Já jsem ničím neochocuvovala, nechala jsem ho co nejjednodušší a přírodní.
Jak začít ?
- Do sklenice s víčkem, které má otvory (lze použít obyčejná zavařovačka a do víčka udělat dírky) si nasypu cizrnu – já jsem použila 100g
- Cizrnu propláchnu a naliji do sklenice k cizrně vodu a zavíčkuji – nechám přes noc namáčet
- Ráno vodu sliju, propláchnu ještě cizrnu studenou vodou a nasypu do sklenice, zavíčkuji a otočím dnem dolů a sklenici o něco opřu, aby mohla přebytečná voda odékat a obsah sklenice větral
- Během dne takto 3x až 4x propláchnu, aby byla cizrna stále morká, ale nestála ve vodě
- Takto nechám stát i během noci a ráno opět propláchnu a otočím – v tuto dobu už by se měly tvořit klíčky
- Celý proces trvá 2 -3 dny
Pomazánka z naklíčené cizrny
Odeberu si 100 g naklíčené cizrny (na výrobu mléka) zbytek vložím do misky a tyčovým mixérem rozmixuji (nebo vložím do mixéru) a přidám: půl kávové lžičky miso pasty, sušený nebo čerstvý česnek, sušenou nebo čerstvou cibulku, plnou polévkovou lžíci tahini, kávovou lžičku hořčice, uzenou papriku, lžíci šťávy z citrónu, kávovou lžičku olivového oleje – pokud by byla pomazánka příliš hustá, můžete přidat více tahini, hořčice nebo zakápnout připraveným cizrnovým mlékem
Cizrnové mléko
- 100 g naklíčené cizrny vložím do mixéru a přidám 0,6 litrů filtrované vody a rozmixuji
- Mléko pak sliji přes sítko nebo plátno – drť, která zbude, lze použít do pomazánky
Přeji dobré chutnání
Komentáře