Pomazánka a mléko z naklíčené cizrny

Při klíčení dochází v semenech a zrnech k enzymatickým pochodům. Během tohoto procesu roste v zrnu množství esenciálních aminokyselin, a také mnohonásobně stoupá obsah minerálních látek a vitamínů. Konzumací klíčků snižujeme hladinu špatného cholesterolu a naopak zvyšujeme hladinu toho dobrého.

K dalším výhodám patří posílení imunity, podpora trávení, nízký obsah kalorií, vysoká nutriční hodnota, prevence rakoviny a mnoho dalšího. My se nebudeme zaměřovat v dnešním příspěvku na zdravotní výhody, které plynou z konzumace klíčků, ale jak si z naklíčené cizrny připravit pomazánku a mléko.

Mléko má typicky cizrnovou chuť, určitě není vhodné jako náhrada za mléko do kávy, ale jako samostaný nápoj chutná výtečně. Já jsem ničím neochocuvovala, nechala jsem ho co nejjednodušší a přírodní.

Jak začít ? 

  • Do sklenice s víčkem, které má otvory (lze použít obyčejná zavařovačka a do víčka udělat dírky) si nasypu cizrnu – já jsem použila 100g
  • Cizrnu propláchnu a naliji do sklenice k cizrně vodu a zavíčkuji – nechám přes noc namáčet
  • Ráno vodu sliju, propláchnu ještě cizrnu studenou vodou a nasypu do sklenice, zavíčkuji a otočím dnem dolů a sklenici o něco opřu, aby mohla přebytečná voda odékat a obsah sklenice větral
  • Během dne takto 3x až 4x propláchnu, aby byla cizrna stále morká, ale nestála ve vodě
  • Takto nechám stát i během noci a ráno opět propláchnu a otočím – v tuto dobu už by se měly tvořit klíčky
  • Celý proces trvá 2 -3 dny

Pomazánka z naklíčené cizrny

Odeberu si 100 g naklíčené cizrny (na výrobu mléka) zbytek vložím do misky a tyčovým mixérem rozmixuji (nebo vložím do mixéru) a přidám: půl kávové lžičky miso pasty, sušený nebo čerstvý česnek, sušenou nebo čerstvou cibulku, plnou polévkovou lžíci tahini, kávovou lžičku hořčice, uzenou papriku, lžíci šťávy z citrónu,  kávovou lžičku olivového oleje – pokud by byla pomazánka příliš hustá, můžete přidat více tahini, hořčice nebo zakápnout připraveným cizrnovým mlékem

Cizrnové mléko 

  • 100 g naklíčené cizrny vložím do mixéru a přidám 0,6 litrů filtrované vody a rozmixuji
  • Mléko pak sliji přes sítko nebo plátno – drť, která zbude, lze použít do pomazánky

Přeji dobré chutnání 

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.