Pokud se budeme bavit o lehkých zeleninových salátech, pak je to záležitost spíš jara a léta. Během chladnějších měsíců lze jíst saláty také, ale spíš jako přílohu k masu. Přeci jen se zimní a letní jídelníček liší.
Saláty jsou velmi oblíbené, jednak jsou osvěžující, ale i lehké. Připravit se dají poměrně rychle a jsou velmi variabilní. Samozřejmě jsou i kaloricky méně náročné a obsahují spoustu zdraví prospěšných látek. Pojďme si dnes jeden takový salát spolu připravit.
Recept na výživný salát se sýrem Halloumi
- Doba přípravy: 20 minut
- Náročnost: snadné
- Počet porcí: 2
Použité ingredience
- 3 hrsti klíčků (ředkvička, hrášek)
- 3 hrsti mix salátů
- Libovolná zelenina (salátová okurka, cherry rajčátka, řapíkatý celer)
- 220 g sýra Halloumi
- Olej ve spreji
- Sezamová semínka
- Dvě hrstky quinoy
Na zálivku:
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce panenský olivový olej
- 1 lžíce med
- 1 lžíce šťávy z limetky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy
- Klíčky, salát a nakrájenou zeleninu dáme na talíř
- Podle návodu si připravíme quinou a přidáme k salátu
- Na pánvi, kterou lehce zastříkneme olejem si opečeme z obou stran Halloumi
- Sýr položíme na salát a polijeme připravenou zálivkou
- Posypeme sezamovými semínky a můžeme podávat
Jak salát vylepšit
Místo Halloumi lze použít i jiný sýr. Výborně v salátech chutná Feta, Favita, ale i Mozzarella a další. Skvělou volbou je i pečené tofu, které si předem namočíte do marinády. Do salátu se hodí i různé druhy oříšků.
Bílkoviny v hlavní roli
Pokud v salátu bude dostatek bílkovin, nehrozí, že budete mít brzy hlad. S tím pomohou právě různé druhy sýra, tofu, ale i quinoa, amarant, edamame. A pokud si svůj den neumíte bez masa představit, klidně přidejte kuřecí nebo krůtí maso či rybu.

Komentáře