Gnocchi jsou vlastně noky (malé knedlíčky) z bramborového těsta. Jako příloha se používají s největší pravděpodobností již od římských dob. Nejde tedy o žádnou žhavou novinku. Podávají se k omáčkám, k zelí, zapékají se na mnoho způsobů. Pochutnat si na nich však lze i na sladko: s tvarohem, mákem, ořechovou strouhankou, ovocnou omáčkou, jogurtem. Můžete si je buď sami připravit doma nebo koupit hotový výrobek. Já jsem zvolila bezlepkové gnocchi jako hotový výrobek.
Recept na zapečené gnocchi
- Doba přípravy: 10 minut
- Doba pečení: 20 minut
- Doba celkem: 30 minut
- Náročnost: snadné
- Počet porcí: 2

Použité ingredience
- 250 g bezlepkové gnocchi
- 2 polévkové lžíce protlaku
- Sůl, pepř, bylinky a koření (které preferujete)
- Libovolná zelenina
- Žampióny
- 7 kusů mozzarella kuliček
- Hrstka parmezánu
- Olej
Postup přípravy
- Do mísy vysypeme balení gnocchi a přidáme nakrájenou libovolnou zeleninu
- Ochutíme solí, pepřem, přidáme různé koření a bylinky
- Pokapeme olejem, přidáme i protlak a trochu parmezánu – vše promícháme
- Směs překlopíme do pekáčku a přidáme mozzarella kuličky
- Pečeme na 180°C / přibližně 20 minut
- Hotové ještě posypeme parmezánem a servírujeme
S čím gnocchi ještě zapékat?
- Zde se nabízí neomezené možnosti chutného a rychle připraveného jídla
- Zapékat gnocchi můžete se špenátem a rovnou i kuřecím masem
- Patříte-li k milovníkům rajčat, pak dejte jen rajčátka, protlak a sýr
- Zapékat lze také podobně, jako brambory – tedy s uzeninou a vejci
- Skvělé jsou zapečené i se žampióny a smetanovou omáčkou
- Zapečené gnocchi výborně chutná i se zeleninou a ricottou
- Zkusit můžete i variantu s mletým masem
- Smíchejte se smetanou a brokolicí
Sladké varianty gnocchi
- Uvařte noky podle návodu a obalte ve skořici, polijte jogurtem a přidejte ovoce
- Připravte je jako šišky s mákem
- Oblizovat se budete, když přidáte povidla a mák
- Posypte je ořechovou strouhankou a polijte javorovým sirupem
- Podávejte je s ovocnou omáčkou

Komentáře