Ovesné vločky by měli konzumovat nejen ti, kteří se zajímají o zdravé stravování, ale také ti, kteří se snaží udržet optimální váhu nebo dokonce zhubnout. Nebude žádnou novinkou, když napíši, že vločky obsahují vlákninu a vitamíny skupiny B a E, nenasycené mastné kyseliny a minerální látky. Jsou skvělým zdrojem energie a tudíž vhodné pro sportovce. Banán rovněž představuje potravinu vhodnou pro zdravé mlsání. Banánový koláč bude potěšení nejen pro váš jazýček. Banány se v ČR řadí hned po jablkách mezi nejvíce konzumované ovoce. Dají se jíst syrové, dušené, vařené, grilované, smažené a dokonce je můžete zamrazit a vyrobit si tak zdravou a chutnou zmrzlinu. Banány jsou rovněž dodavatelem energie. Obsahují vitamíny A, B, C, E, K, vápník, hořčík, draslík, fosfor, zinek a železo. Tento koláč nebude pouze laskominou na vašem stole, ale dodá tělu potřebné živiny.
Potřebné ingredience
- 400g ovesných vloček
- Sklenici vody
- 2 banány
- 100g sušeného ovoce
- 100g ořechů (můžete smíchat různé druhy)
- 2-3 jablka
Postup přípravy
- Nejdříve si rozmixujeme ovesné vločky na sucho v mixéru
- Přidáme sklenici vody a banány rozmačkané vidličkou – už mícháme ručně
- Připravíme si jablka (oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme)
- Jablka přidáme ke směsi a postupně přisypeme i pomleté ořechy
- Nakonec přimícháme sušené ovoce
Pokud máte potřebu sladit, použijte med. Banán i sušené ovoce jsou sladké dost, ale někdy mohou být kyselá jablíčka. Směs dáme do koláčové formy vyložené papírem na pečení. Pečeme na 200 stupňů cca 40 minut.
Fotografie: banana bread Author: chotda licencována pod CC BY 2.0./ www.flickr.com
Komentáře