Květáková pomazánka

Květák je nízkokalorická zelenina, která má výbornou schopnost zasytit. Je bohatý na minerály i vitamíny. Obsahuje až 14 různých minerálních látek i stopových prvků a 18 aminokyselin. Proslaven je také obsahem látek, které pomáhají při detoxikaci jater a vytváření enzymů, které chrání tělo před rakovinou.

Květák lze jít syrový i tepelně upravený. Případné nadýmání, kterým je květák proslaven, lze zmírnit přidáním výrazného koření, jako je kurkuma, kari, kmín, česnek, koriandr. My si spolu dnes připravíme pomazánku, která je bohatá také na vitamin C, protože vaříme-li květák krátce, uchová si až polovinu denní dávky vitaminu C.

Recept na květákovou pomazánku

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Doba vaření: 15 minut
  • Doba celkem: 25 minut
  • Náročnost: snadné

Použité ingredience

  • Květák 220 g
  • Cibule 30 g
  • 1/2 KL kurkumy
  • 1 PL lahůdkového droždí
  • 1 KL hořčice
  • Krémový sýr typu Philadelphia 90 g
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 PL lněný olej (použijeme až ve finále) – je bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin
  • Olivy a semínka na ozdobu pomazánky

Postup

  • Květák si rozdělíme na růžičky a povaříme v páře cca 12 minut
  • Poté květák rozmixujeme tyčovým mixérem
  • Přidáme nakrájenou cibulku i další ingredience a opět rozmixujeme tyčovým mixérem
  • Pomazánku umístíme do misky a pokapeme lněným olejem a posypeme semínky, přidáme olivy

TIP: Krémový sýr lze použít i Violife (veganská varianta) a stejně tak je možné měnit i další ingredience. Místo cibule použít česnek, skvělé je i přidání muškátového oříšku, lněný olej lze nahradit jiným. Já lněný olej lisovaný za studena používám ráda, jednak je to bohatý zdroj omega-3 a jeho konzumace podporuje hubnutí, ovlivňuje však také blahodárně pokožku i růst vlasů a nehtů.

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.