Jak pěstovat levanduliLevanduli si každý ihned vybaví, jako aromatickou fialovomodrou květinku. Mimo svého půvabu a omamné vůně, která se stala i námětem písní má však mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. To je pouze jeden z důvodů, proč levanduli pěstovat. My si dnes prozradíme nejen jak jí pěstovat, ale také proč.

Pěstování levandule

Listy i květy mají velmi široké využití jak v kuchyni, tak kosmetice. Pěstovat levanduli zvládnete i vy. Na první květy se můžete těšit zkraje léta. Pro levanduli je vhodné vybrat slunné stanoviště. Pěstovat se dá na balkóně, skalce, zahrádce. Sluníčko levanduli prospívá, protože napomáhá získání barvy i aroma. Raději má lehčí a suchou, propustnou zeminu. Náročná není ani na živiny. Semena sadíme na jaře do misky či truhlíku – ideální je únor až březen. Někdy za tři měsíce se sazenice levandule dávají do sponu 45×60 centimetrů.

Pokud toužíme po mohutnějším květenství, nesmíme zapomenout na stříhání. Větve seřezáváme po odkvětu zahradnickými nůžkami. Mírné zastřižení po odkvětu je vhodné rovněž proto, aby rostlinky netvořily semena. Díky tomu budou mít napřesrok více síly pro tvorbu nových květů. Nejčastěji je možné se setkat při pěstování s levandulí lékařskou. Množení levandule probíhá polodřevitými řízky stonků přibližně v měsíci dubnu. Dle kultivaru dosahují levandule délky 20 až 60 centimetrů.

Proč pěstovat levanduli

Pěstováním levandule je proslulá především Francie, kde se využívá pro kosmetický a farmaceutický průmysl. V našich domácnostech se používá jako součást bylinných směsí. Má uklidňující účinky – uklidňuje nervy, tiší bolest hlavy, pomáhá při nespavosti, závratích, nervozitě, ale také při špatném trávení. Mimo čaje se dá levandule inhalovat nebo připravit koupel.

Používá se do masážních olejů při revmatických potížích. Květy levandule se mohou nasušit a vkládat do plátěných pytlíčků, které zavěsíme do skříně. Nejenže hezky provoní prádlo, ale odpuzuje šatní moly. Mimo jiné splétané svazečky levandule jsou zajímavou bytovou dekorací. Využijete ji však také v kuchyni. Nechává se jí provonět cukr na koláče, přimíchává se do provensálských bylin a výborně se hodí k dušeným pokrmům.

Obrázek: pixabay.com