Makové řezy z vaječných bílků a pohankové mouky

Mák je velmi zdravý a nedoceněný. Vedle vápníku obsahuje i spousty dalších minerálních látek a vitamínů. Také je zdrojem „hodných“ tuků – především mastné kyseliny stearové, linolové a palmitové. Z vitamínů je to hlavně vitamin E, ale i skupina vitaminu B. Vápníku obsahuje mák až 12x více, než mléko. Dalšími minerály jsou pak draslík, hořčík, železo, měď, zinek, mangan, sodík a fosfor.

Jak já často a ráda říkávám, když už mlsat, tak zdravě. Ať si z toho tělo vytáhne spoustu výhod.

Ingredience na korpus 

  • 260 g vaječných bílků (kupuji 0,5 litru bílků v krabici, jako malé mléko) ale pokud najdete využití pro žloutky, které vám zůstanou, pak klidně použijte bílky z čerstvých vajec
  • 80 g mletý mák
  • 45 g xylitolu nebo jiné sladidlo
  • 60 g pohanková mouka
  • Špetička soli

Postup:

  • Bílky vyšlehám se špetkou soli do pěny, ale ne úplně do tuhého sněhu, aby nebyl korpus příliš suchý
  • Do bílkové pěny přidám smíchané suché ingredience po troškách a vmíchám už ručně, jen lehkým obrácením těsta sem a tam
  • Těsto naliju na plech s pečícím papírem a vložím do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů – peču 6 minut
  • Po vytažení rozříznu korpus napůl a vytáhnu ven, opatrně překlopím a sundám papír na pečení

Připravím si krém: 

  • Mascarpone a smetanový sýr Philadelphia 1:1, Xylitol a vanilková esence (můžete použít i jiný krém nebo místo Philadelphie použít tvaroh)
  • Oba korpusy pomažu meruňkvou marmeládou (může být jiná)
  • Na jeden z nich nanesu i krém (používám sáček s ustřiženou špičkou) a přiklopím druhou polovinou korpusu
  • Totéž udělám i z horní části zákusku – namažu marmeládu a pomocí sáčku nanesu krém – vidličkou udělám vlnky
  • Nakonec ještě posypu (už nemletým) mákem a přidala jsem sušené ovoce (maliny a ananas)
  • Dám do lednice ztuhnout – stačí na 2 hodiny

Přeji dobré chutnání 

 

 

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.